Till innehåll på sidan

Handelsrelationer och mänskliga rättigheter med bland annat Kina

Skriftlig fråga 2006/07:272 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-05
Anmäld
2006-12-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-12-14
Besvarad
2006-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2006/07:272 Handelsrelationer och mänskliga rättigheter med bland annat Kina

av Hans Linde (v)

till statsrådet Sten Tolgfors (m)

Ministern har som riksdagsledamot varit en tydlig kritiker av satsningar på handel med bland annat Kina. Ministern har redan träffat en delegation bestående av tjänstemän och affärsmän från Kina. Vid detta tillfälle hade ministern möjlighet att ifrågasätta de brott mot mänskliga rättigheter som begås av företag i Kina.

Enligt uppgift i Dagens Nyheter tog ministern vid detta möte dock inte upp frågor som rör mänskliga rättigheter med hänvisning till att det inte är företagare som utdömer dödsstraff. Detta är en mycket snäv syn när det gäller möjligheterna att kämpa för mänskliga rättigheter. Frågor om mänskliga rättigheter omfattar även fackliga rättigheter såväl som rätten till liv när det handlar om drägliga arbetsförhållanden, frågor om barns rättigheter med mera. Dessa frågor måste anses vara centrala när det gäller ekonomi och handel med andra länder.

Min fråga till statsrådet Sten Tolgfors är:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta när det gäller att se till att mänskliga rättigheter efterlevs i frågor som rör ekonomi och handel med Kina och andra länder med likartade förhållanden inom arbetslivet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:272 besvarad av Statsrådet Sten Tolgfors

den 14 december

Svar på fråga

2006/07:272 Handelsrelationer och mänskliga rättigheter med bland annat Kina

Statsrådet Sten Tolgfors

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta när det gäller att se till att mänskliga rättigheter efterlevs i frågor som rör ekonomi och handel med Kina och andra länder med likartade förhållanden inom arbetslivet.

Kina har uppvisat en snabb ekonomisk tillväxt under nästan tre decennier som har lett till stora samhällsförändringar. Under denna period har levnadsstandarden höjts och fattigdomen minskat för stora delar av befolkningen. Bristande respekt för de mänskliga rättigheterna är dock fortsatt ett allvarligt problem. Sverige verkar på olika sätt, genom dialog och samarbete, både enskilt, i EU-samarbetet och genom FN-systemet, för att bidra till en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i Kina.

Det finns inget motsatsförhållande i att uppmuntra handel med Kina och att vara tydlig gällande mänskliga rättigheter. Tvärtom är fungerande handelspolitiska relationer en förutsättning för ett aktivt och framåtblickande arbete med mänskliga rättigheter från Sveriges sida. En bred dialog och ett långsiktigt MR-perspektiv är enligt vår uppfattning det bästa för en utveckling som ökar respekten för de mänskliga rättigheterna.

Denna dubbla uppgift i Kinapolitiken har varit med mig också under åren i riksdagen. Sverige måste uppmuntra ökad handel, som skapar välstånd, underlättar uppbyggnaden av marknadsekonomi och öppnar Kina för kontakter med omvärlden.

Kinas medlemskap i WTO bidrar till att öppna landet och stärka ekonomisk utveckling. Sveriges konsekventa linje som frihandelsvän och vårt avvisande av till exempel restriktioner för sko- och textilimport uppskattas av Kina. Detta ger Sverige möjlighet och trovärdighet att konsekvent driva MR-perspektivet i kontakterna med Kina.

Kinas regering har under senare år visat intresse för företagens sociala ansvar (CSR), bland annat till följd av ett ökat tryck från regeringar och utländska investerare. Regeringen ser det ökande samarbetet mellan Sverige och Kina inom företagens sociala ansvar som en del av en bredare politisk dialog där både problem och lösningar diskuteras. En rad seminarier och samtal har anordnats i samarbete mellan Sverige och Kina. Regeringen välkomnar också att det svenska näringslivet deltar i arbetet med dessa frågor. Företagens sociala ansvar togs även upp vid det möte som nämns i riksdagsfrågan. Jag kommer även fortsatt att ta upp vår syn på MR i mina kontakter med kinesiska företrädare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.