Till innehåll på sidan

Handelspolitik och mänskliga rättigheter i Kina

Skriftlig fråga 2005/06:53 av Wikström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-28
Anmäld
2005-09-29
Besvarad
2005-10-04
Besvarad
2005-10-05
Svar anmält
2005-10-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 september

Fråga 2005/06:53 av Cecilia Wikström (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Handelspolitik och mänskliga rättigheter i Kina

Kinas inträde i WTO och den globala ekonomin innebär långtgående möjligheter för en exportinriktad ekonomi som Sverige. Ökat samarbete mellan Kina och Sverige kan också på sikt främja förutsättningarna för demokrati i Kina. Det sistnämnda kräver dock att Sverige och EU inte låter näringspolitiska överväganden överskugga kraven på att Kina respekterar de mänskliga rättigheterna.

Den 25@29 september besöker Sveriges näringsminister Kina och ska träffa Kinas handelsminister Bo Xilai för att diskutera handel, investeringar och WTO-frågor med mera, enligt regeringens pressmeddelande. Det är olyckligt att Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna inte står på agendan.

När den kinesiska regimen för 16 år sedan brutalt slog ned och därefter fängslade och förföljde studenter som demonstrerade på Himmelska fridens torg, reagerade Europa med att införa ett vapenembargo. Trots att många som fängslades fortfarande sitter fängslade och trots att censur fortfarande råder kring massakrerna vid Himmelska fridens torg, så är det ett obestridligt faktum att ledande EU-länder på olika sätt verkar för att detta embargo mot Kina ska hävas. Folkpartiet menar att handelspolitiska överväganden inte ska överordnas respekt för de mänskliga rättigheterna och därmed tillåtas diktera Sveriges politik gentemot Kina. Likaså är det Folkpartiets mening att demokratikriterier ska beaktas och vägas in vid all form av vapenhandel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att föra upp Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna vid samtal med kinesiska regeringsföreträdare, både vid den nu aktuella resan och vid kommande tillfällen.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:53 besvarad av

den 4 oktober

Svar på fråga 2005/06:53 om handelspolitik och mänskliga rättigheter i Kina

Näringsminister Thomas Östros

Cecilia Wikström har frågat mig på vilket sätt jag avser att ta upp frågan om mänskliga rättigheter i samtal med kinesiska regeringsföreträdare under mitt besök i Kina och i framtiden.

Under mitt besök nyligen i Kina hade jag tillfälle att ta upp en rad frågor med mina motparter, inte bara handelsrelaterade ämnen utan även frågor som rör Kinas fortsatta inre utveckling, där ju situationen för de mänskliga rättigheterna utgör en central del.

Kina har uppvisat en snabb ekonomisk tillväxt under drygt två decennier, och samhället har genomgått en stor förändring. Bristande respekt för de mänskliga rättigheterna är dock fortsatt ett allvarligt problem. Sverige söker på olika sätt, genom dialog och samarbete, både enskilt, i EU-samarbetet och genom FN-systemet, bidra till en utveckling i Kina mot större rättssäkerhet och ökad medvetenhet om och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Som jag och regeringen ser det finns det inget motsatsförhållande i att bedriva ett aktivt främjande av svenska intressen, inklusive främjande av handel och investeringar, och att ha en fortsatt tydlig hållning i frågan om mänskliga rättigheter. Ett brett spektrum av kontakter med omvärlden är enligt vår uppfattning den bästa garanten för en utveckling som ökar respekten för de mänskliga rättigheterna. Ekonomiska kontakter spelar en viktig roll i en sådan förändringsprocess.

Under mitt senaste besök i Kina har jag själv kunnat konstatera att svenska företag som är verksamma där visar ett stort intresse och engagemang för frågor rörande mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö. Jag diskuterade ingående såväl med kinesiska regeringsrepresentanter som med svenska och kinesiska företagsledare vikten av företagens sociala ansvar, det vill säga att arbetstagarnas rättigheter respekteras.

De svenska företagens verksamhet representerar en möjlig väg att påverka utvecklingen, samtalen på politisk nivå i olika bilaterala och internationella sammanhang är en annan. Vi kommer från regeringens sida att fortsätta att driva frågor som berör de mänskliga rättigheterna i våra kommande möten och diskussioner med kinesiska regerings- och partiföreträdare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.