handelslättnader för jätteräkor

Skriftlig fråga 2004/05:1240 av Domeij, Åsa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-16
Anmäld
2005-03-16
Besvarad
2005-03-23
Svar anmält
2005-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga 2004/05:1240

av Åsa Domeij (mp) till statsrådet Lena Sommestad om handelslättnader för jätteräkor

En stor del av världens mangroveskogar har förstörts för att ge plats för annan exploatering. Ofta har de fått ge plats för odling av jätteräkor och tigerräkor. Mangroveskogarna är viktiga bland annat för att ge skydd mot flodvågor och som barnkammare för fisk. Nu har EU bestämt sig för att förbättra handelsvillkoren för de länder som drabbats av tsunamin. Detta är i och för sig bra. Men en del av beslutet innebär att man underlättar för export av jätteräkor, vilket i sin tur kommer att leda till ytterligare skövling av mangroveskogar.

Fråga till statsrådet:

Avser statsrådet att verka för att kommissionen omprövar sitt beslut om handelslättnader för jätteräkor?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1240 besvarad av

den 23 mars

Svar på fråga 2004/05:1240 om handelslättnader för jätteräkor

Näringsminister Thomas Östros

Åsa Domeij har frågat Lena Sommestad om hon vill verka för att kommissionen omprövar sitt beslut om handelslättnader för jätteräkor. Ärendet faller under mitt ansvarsområde, så därför kommer jag att lämna svaret.

Det är riktigt att EU har beslutat att förbättra handelsvillkoren för länder som är drabbade av tsunami. Arbete pågår med att tidigarelägga ikraftträdandet av det allmänna preferenssystemet som ger tullättnader för utvecklingsländer. Detta sker med tanken att de tsunamidrabbade länderna snabbt ska kunna ta del av tullättnader vid import till EU.

Det är bra att handelsvillkoren förbättras för utvecklingsländerna och, i detta fall, de tsunamidrabbade utvecklingsländerna. Sverige driver en konsekvent politik för att stödja utveckling genom bland annat ökat marknadstillträde till EU för u-länder, inklusive de tsunamidrabbade länderna. Thailand har inte begärt internationellt katastrofstöd, men ser gärna att stöd lämnas på annat sätt genom internationellt samarbete.

Att stödja hållbar utveckling är ett svenskt prioriterat område. Beträffande Thailands produktion av jätteräkor så har den branschen drabbats hårt i de områden där flodvågen sköljde in med stor förstörelse av fiskeområden och produktionsanläggningar till följd. Vid återuppbyggnaden ser jag det som mycket viktigt att aspekten hållbar utveckling finns med, så att produktionen kan ske utan negativ påverkan på miljön. Produktion av jätteräkor sker dessutom på flera olika sätt och det är inte alla verksamheter som får negativa ekologiska effekter. Sverige lämnar även stöd till organisationer som regionalt arbetar med hållbar utveckling.

Jag ser det som angeläget att EU-kommissionen i sitt arbete med att förbättra handelsvillkoren för länder som drabbats av tsunamin väger in såväl vikten av att stödja utveckling, bland annat genom ökat marknadstillträde till EU, som behovet att stödja en hållbar odling av jätteräkor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.