Handelskriget mellan Australien och Kina

Skriftlig fråga 2020/21:436 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-11
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kina uppträder alltmer aggressivt gentemot Australien. I förra veckan stoppades import från Australien på bland annat vin, koppar och kol. I bakgrunden finns Australiens nej till att släppa in Huawei i landets säkerhetskänsliga 5G-nät.

Kinesernas agerande kan i framtiden drabba Sverige och andra länder i EU som gör en liknande säkerhetsbedömning som Australien gjort. Det visar om inte annat det uttalande Kinas Sverigeambassadör avgett efter att svenska myndigheter avvisat Huaweis och ZTE:s deltagande i utbyggnaden av våra nät.

Min uppfattning är att regeringen måste förmå EU att agera, gärna inom ramen för WTO och/eller tillsammans med USA, för att Australien inte ska stå ensamt mot Kina. Sverige ska inom såväl EU som i internationella forum verka för en öppen och fri handel och för att motverka protektionism. Sverige ska alltid eftersträva en rättvis global handel.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder är regeringen villig att vidta för att sätta press mot Kina och stötta Australien i handelskonflikten med Kina?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:436 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på fråga 2020/21:436 av Tobias Andersson (SD)

Handelskriget mellan Australien och Kina

Tobias Andersson har frågat utrikesministern vilka åtgärder regeringen är villig att vidta för att sätta press mot Kina och stötta Australien i handelskonflikten med Kina. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen verkar för en öppen, fri och rättvis global handel och söker därigenom motverka protektionism och handelspolitiska straffåtgärder. Respekten för det multilaterala handelssystemet i WTO är grundläggande för Sveriges och EU:s handelspolitik. När handelskonflikter eller regelbrott uppstår är det genom WTO som Sverige verkar för en lösning.

Organisationen behöver däremot moderniseras och regeringen är högst pådrivande i det arbetet. Inom EU har det på Sveriges initiativ mobiliserats en grupp likasinnade länder som stöder och driver på kommissionens strävan för WTO:s modernisering.

En modernisering kräver att samtliga WTO-medlemmar, och bland dem Kina, engageras i processen. Regeringen kommer därför fortsatt vara pådrivande för att EU och likasinnade engagerar och ställer krav på Kina i reformeringen av WTO.

Regeringen stödjer även att EU, inom ramen för WTO:s reguljära kommittéarbete, konsekvent bevakar viktiga handelspartners, och inklusive Kinas, efterlevnad av reglerna. Överträdelser av WTO:s regler ska när det är motiverat kunna hanteras i WTO:s tvistlösningssystem. Det är därför en prioriterad fråga att finna en lösning när det gäller WTO:s överprövningsorgan.

Samtidigt pågår en dialog mellan EU, USA och Japan om frågor som syftar till att öka efterlevnaden av WTO-regelverk bland annat avseende subventioner och statsstöd. Även inom ramen för den dialogen finns möjlighet att diskutera enskilda WTO-medlemmars beteende.

EU har ett bra samarbete med Australien och förhandlar sedan 2018 om ett frihandelsavtal. När det är färdigförhandlat kommer det att öka handeln mellan EU och Australien och också utgöra ett viktigt bidrag till den globala regelbaserade handelsordningen.

Stockholm den 18 november 2020

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.