Handelns brottsutsatthet

Skriftlig fråga 2023/24:838 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-23
Överlämnad
2024-04-24
Anmäld
2024-04-25
Svarsdatum
2024-05-02
Sista svarsdatum
2024-05-02
Besvarad
2024-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Häromdagen publicerade Svensk Handel sin kvartalsrapport av sitt säkerhetsindex, och då gick det bland annat att läsa följande: 

”Säkerhetsindex, alltså andelen butiker som utsatts för antingen stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller blivit utsatta för bedrägeriförsök, blev under det första kvartalet 2024 52%, vilken är en ökning jämfört med föregående kvartal, då siffran var 45%. Således kan det konstateras att inledningen av 2024, utifrån ett säkerhetsperspektiv, varit mycket svårt för handeln.”

Detta är onekligen beklagligt och en problematik som vuxit fram under tid och som jag inte minst uppmärksammade den förra regeringen på. Är man ute och träffar butiksanställda hör man ofta att de redan för länge sedan slutade att polisanmäla brott eftersom det inte har uppfattats som mödan värt.

Tilltron till rättsväsendet riskerar att urvattnas när privatpersoner och näringsidkare inte känner att de brott de utsätts för får konsekvenser för förövarna. Det är mot den bakgrunden Sverigedemokraterna alltid har problematiserat mängdrabatten, och vi är glada över det påbörjade arbetet på området av detta regeringsunderlag – något Svensk Handel berömmer regeringsunderlaget för.

Förhoppningsvis syns detta i den lilla uppgång i anmälningsbenägenhet som framgår av detta kvartals trygghetsbarometer, men än är vi långt ifrån i mål.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer följande:

 

Vad gör ministern och regeringen för att motarbeta handelns brottsutsatthet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:838 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:838 Handelns brottsutsatthet

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:838 av Tobias Andersson (SD)
Handelns brottsutsatthet

Tobias Andersson har frågat mig vad jag och regeringen gör för att motarbeta handelns brottsutsatthet.

 

Att bekämpa den kriminalitet som på olika sätt drabbar företagare är en mycket viktig fråga för regeringen. Därför genomförs nu en rad åtgärder för att motverka den utsatthet som många inom handeln upplever.

 

Det är viktigt att polisen växer lokalt och tar företags utsatthet på allvar. Ökad polistäthet och snabbare hantering av mängdbrott som drabbar företagare var också något som bland annat stiftelsen Tryggare Sverige och Företagarna lyfte som efterfrågat i sin rapport ”Brott mot företagare 2023”.

 

Polismyndigheten har givits kraftigt ökade resurser och under åren 2023–2026 beräknas anslaget till Polismyndigheten sammantaget öka med drygt 10 miljarder kronor. Redan nu i mars 2024 nåddes det mål som formulerades under den förra mandatperioden om en ökning med 10 000 polisanställde vid utgången av 2024 i förhållande till ingången av 2016. Regeringens inriktning är att polisen ska fortsätta växa mot målet att polistätheten minst ska motsvara genomsnittet i EU.

 

När den nya rikspolischefen tillträdde i december förra året fick hon och Polismyndigheten tre tydliga förändringsuppdrag. Det handlar om att återupprätta en lokalt synlig och trygghetsskapande polis, öka trycket i utredningsverksamheten – bl.a. vad gäller vardagsbrottsligheten – och säkerställa en effektiv styrning, användning och uppföljning av polisens resurser.

 

Regeringen håller också en hög reformtakt i lagstiftningsarbetet. Som exempel kan nämnas preventiva vistelseförbud, som sedan lagen trädde i kraft den 1 februari 2024 redan har använts i flera fall, bland annat i Rågsved i södra Stockholm. Vid mitt besök där i slutet av mars var återkopplingen från de näringsidkare i centrum som jag talade med mycket positiv avseende tryggheten. Dessa beskrev också en utveckling där boende i området vistats mer i sitt centrum och nyttjar dess serviceutbud. Något som i sig har en brottsförebyggande effekt.

 

Regeringen avser också att tillsätta en utredning i syfte att se över möjligheten att låta butiksägarna själva besluta om att porta vissa personer från deras butik. Det kan vara ett effektivare sätt att stävja vardagsbrottslighet, värna företagande och bidra till ökad lokal trygghet.

 

Slutligen bör även vikten av en god samverkan mellan myndigheter och näringsliv framhållas. Detta är viktigt för att gemensamt utarbeta bra arbetsmetoder med syfte att bekämpa den brottslighet som riktas mot företagare.

 

Stockholm den 2 maj 2024

 

 

 

Gunnar Strömmer

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.