hämtningen av svensken från Guantánamobasen

Skriftlig fråga 2003/04:1430 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-07-14
Besvarad
2004-07-16
Besvarad
2004-07-28
Anmäld
2004-09-14
Svar anmält
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juli

Fråga 2003/04:1430

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Laila Freivalds om hämtningen av svensken från Guantánamobasen

Det är bra att den svenske medborgaren släppts från Guantánamobasen och fått återvända hem, när hans fall av USA inte fördes till domstol inom rimlig tid. Däremot finns det anledning att vara kritisk till regeringens agerande på en rad punkter:

För det första till den särbehandling det innebär att UD hämtade hem honom i regeringsplanet. Ingen annan svensk som utan egen förskyllan råkat illa ut kan räkna med detta. Människor bör behandlas lika.

För det andra till den direkta diplomatiska markering mot USA som det innebar att sända stats- och regeringschefens plan att hämta en privatperson från fångenskap, hur orimlig den av formella skäl än var.

För det tredje till om kostnaden för hemresan i regeringsplanet över huvud taget kan försvaras. UD saknar i princip i dag resurser för att hjälpa svenskar i nöd utomlands. Att då lägga mer än en halv miljon kronor på en person ter sig inte rimligt.

Vad avser statsrådet att göra för att klargöra varför regeringsplanet kom att användas för hämtningen av den fängslade svensken från Guantánamobasen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1430 besvarad av

den 16 juli

Svar på frågorna 2003/04:1425 om användandet av det så kallade regeringsplanet, 1430 om hämtningen av svensken från Guantánamobasen och 1433 om regeringsplanet

Utrikesminister Laila Freivalds

Rolf Gunnarsson har, med hänvisning till transporten av den svenske medborgaren Mehdi Ghezali från Guantánamobasen till Sverige, frågat mig om jag avser att dra upp riktlinjer för hur regeringsplanet får användas inom mitt ansvarsområde. Sten Tolgfors respektive Henrik S Järrel har bett mig förklara varför regeringsplanet användes för hämtningen av Ghezali. Jag besvarar dessa tre frågor i ett sammanhang.

Användningen av de flygplan som staten anskaffat eller tillfälligt hyr för statschefens och den högsta civila och militära ledningens resor regleras av statsflygförordningen (1999:1354). Förordningen grundas i sin tur på det eniga kommittébetänkandet Användningen av vissa statsflygplan (SOU 1998:81). I förordningen klargörs bland annat att flygplanen får användas för andra statliga myndigheters behov när de inte används av statschefen eller rikets högsta ledning i övrigt. Transporten av Ghezali ligger helt inom de ramar som ges av förordningen, och jag ser ingen anledning att på grund av hanteringen i detta ärende ta upp frågan om ytterligare riktlinjer.

När det gäller skälen till att regeringsplanet användes för att hämta Mehdi Ghezali konstaterar jag att omständigheterna i detta ärende varit exceptionella och inte jämförbara med andra konsulära ärenden. Samtidigt vill jag erinra frågeställarna om att de svenskar som 1993 frisläpptes ur sin fångenskap i Irak hämtades i Amman av svenskt regeringsplan.

Den svenska regeringen har förvisso gjort åtskilliga diplomatiska markeringar mot USA med anledning av Guantánamo. Sten Tolgfors påstående att användandet av regeringsplanet för att hämta Mehdi Ghezali också var en sådan markering saknar dock grund. Att den svenska staten stod för transporten till Sverige enligt amerikanska anvisningar var en förutsättning för att Mehdi Ghezali skulle släppas fri. Detta gjorde att transport med reguljärflyg inte var ett alternativ. Även andra transportmöjligheter, däribland förhyrning av ett plan, övervägdes. Dessa befanns dock av flera skäl, inte minst kostnadsmässiga, mindre lämpliga än den lösning som valdes.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.