halverade införelskvoter

Skriftlig fråga 2004/05:1795 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-06-03
Inlämnad
2005-06-03
Besvarad
2005-06-08
Svar anmält
2005-06-08
Besvarad
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga 2004/05:1795

av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Morgan Johansson om halverade införelskvoter

Varje vuxen svensk får ta med sig 230 liter alkohol hem vid resa till ett annat EU-land. Denna ordning har gett en kraftigt ökad alkoholkonsumtion i Sverige och en olaglig vidareförsäljning. Införselkvoterna behöver därför sänkas mycket kraftigt.

De nordiska länderna enades i oktober 2004 om en gemensam alkoholpolitisk linje gentemot EU. Ett krav som Nordens hälsoministrar antog var att införselkvoterna av alkohol ska halveras. Även Litauen har ställt sig bakom detta krav. Nu drygt sex månader efter att den gemensamma alkoholpolitiska linjen antogs vill jag fråga:

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att de nordiska länderna och Litauen ska få gehör inom EU för sin målsättning att halvera införselkvoterna?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1795 besvarad av

den 8 juni

Svar på frågorna 2004/05:1749 om införsel av alkohol och 1795 om halverade införselkvoter

Statsrådet Morgan Johansson

Nils-Erik Söderqvist har frågat mig om jag avser att verka för att mer restriktiva regler införs inom EU för privat införsel av alkohol. Ulrik Lindgren har frågat mig vad jag har vidtagit för åtgärder för att de nordiska länderna och Litauen ska få gehör inom EU för sin målsättning att halvera införselkvoterna. Jag väljer att svara på båda frågorna samtidigt.

Målet för den svenska alkoholpolitiken är att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Det ska uppnås genom åtgärder mot skadligt dryckesbeteende och genom att minska den totala alkoholkonsumtionen. Nationellt har arbetet med att genomföra och implementera den alkoholpolitiska handlingsplanen pågått i fyra år. Jag anser att det är mycket angeläget att vi, förutom att vi också framöver aktivt arbetar nationellt med alkoholfrågor, bidrar till att föra diskussionen om mer restriktiva införselkvoter framåt internationellt.

Frågan om införselreglerna är för närvarande aktuell i ministerrådet och ligger under finansminister Pär Nuders ansvar. Sverige driver med stöd av Finland och Danmark frågan om att de så kallade indikativa nivåerna för privatinförsel ska halveras. Dessutom verkar Sverige för höjda minimiskatter på alkohol inom EU och ser rådsslutsatserna från Ekofinrådet i april i år som ett steg framåt i denna fråga. I slutsatserna uppmanas kommissionen att komma med ett förslag som innebär att minimiskatterna räknas upp med hänsyn till inflationen sedan alkoholskattedirektivet infördes 1993. Kommissionen ombeds även hantera de klassificeringsproblem som uppstått, med den så kallade alkoläsken. Parallellt med detta arbetar Sverige aktivt för att kommissionen ska presentera en övergripande strategi på alkoholområdet. Målet med strategin är att skapa en gemensam plattform för att minska alkoholskadorna inom EU. Strategin avser att identifiera de områden där EU kan bidra till att stärka medlemsländernas egna alkoholpolitiska insatser. Den kommer att utgöra en viktig del i EU:s folkhälsoarbete och på sikt kan strategin bidra till att öka kunskapen om alkoholens negativa effekter och dess roll som en av de viktigaste bestämningsfaktorerna för den framtida hälsan inom EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.