hälsoundersökning för äldre

Skriftlig fråga 1998/99:200 av von Sydow, Tullia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-17
Anmäld
1998-12-21
Besvarad
1999-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:200 av Tullia von Sydow (s) till socialministern om hälsoundersökning för äldre

den 17 december

Äldres hälsa har under de senaste decennierna blivit allt bättre. Vi skjuter åldrandet framför oss, medellivslängden ökar alltmer. Det är därför av största vikt för den enskilda individens livskvalitet och för samhällsekonomin, att sjukdomar kan upptäckas i tid och att äldre människor kan få stöd och hjälp genom hälsobefrämjande rådgivning.

Personer som fyllt 70 år bör därför erbjudas att en gång årligen få genomgå en hälsoundersökning med åtföljande hälsosamtal hos primärvården.

Då äldre ofta redan har en husläkare kan hälsoundersökningen ingå i primärvårdens uppgifter. Ytterligare personal- eller lokala resurser behövs inte. Husläkaren och distriktssköterskan svarar för hälsoundersökningen/samtalet i nära samverkan med den kommunala äldreomsorgen.

Hälsoundersökningen bör omfatta syn- och hörsel, hjärta/lungor och ett minnestest. Hälsosamtalet skall genomföras efter ett särskilt frågeformulär som kan ge indikationer på eventuell ohälsa eller på sjukdomssymtom. I samtalet ingår hälsoråd avseende livsstil, kost, motion, social aktivitet etc. Att kunna följa äldres hälsostatus och i tid kunna upptäcka depressioner, begynnande demenser och andra sjukdomar förbättrar de äldres hälsa och ökar deras livskvalitet. I den nationella handlingsplanen för äldrepolitik framhålls vikten av att folkhälsoarbetet för de äldre förstärks. Olika modeller för förebyggande åtgärder behöver därför prövas.

Med hänvisning till det ovan anförda vill jag fråga socialministern om ministern avser att initiera folkhälsoarbetet för de äldre genom att ta fram modeller för regelbundna hälsoundersökningar för äldre 70-plus och föreslå försöksverksamheter i såväl storstads- som glesbygdsområden.

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:200 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:200 om hälsoundersökning för äldre
    Socialminister Lars Engqvist

den 13 januari

Tullia von Sydow har frågat mig om jag avser initiera folkhälsoarbete vad avser äldre genom att bl.a. ta fram modeller för hälsoundersökningar för äldre.

Jag vill inleda med att ge några allmänna kommentarer när det gäller hälsofrämjande insatser för äldre.

Både den medicinska utvecklingen och samhällsutvecklingen i stort har gjort att alltfler människor lever längre. Detta är ett faktum som Sverige och övriga västvärlden förbereder sig för. När det gäller folkhälsoarbete för äldre gav regeringen Folkhälsoinstitutet (FHI) ett uppdrag i regleringsbrevet för år 1998 att ta fram underlag som redovisade nationella och internationella erfarenheter av vilka möjligheter som finns att arbeta sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande bland äldre. Bakgrunden till uppdraget var bl.a. att dokumenterad kunskap om och erfarenhet av folkhälsoarbete bland äldre är begränsad. FHI redovisade sitt uppdrag i september 1998 och i rapporten påvisades att det finns mycket som kan göras för att främja hälsan bland äldre. FHI har därför fått ett ytterligare uppdrag i regleringsbrevet för år 1999 att aktivt driva frågor om hälsofrämjande insatser för äldre vidare.

I regeringens proposition Nationell handlingsplan för äldrepolitiken (prop. 1997/98:113) redogörs för flera prioriterade åtgärder som regeringen avser satsa på under perioden 1999-2001 för att förverkliga de nationella målen inom äldrepolitiken. Enligt både hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen har huvudmännen ansvar för att förebygga ohälsa och främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden. I propositionen redovisas bl.a. resultatet från ett utvecklings- och forskningsarbete som föregick införandet av en lag om förebyggande hälsobesök bland 75-åringar och äldre i Danmark år 1996. Det visade sig att regelbundna hembesök av vårdpersonal resulterade i ökad livskvalitet för de äldre och minskad intagning på sjukhus. De danska erfarenheterna pekar också på att personal med såväl medicinsk som social kompetens bör medverka i den uppsökande verksamheten. Regeringen föreslog i budgetpropositionen för år 1999 (prop. 1998/99:1) ett anslag om 90 miljoner kronor till s.k. initiativmedel, vilket riksdagen beslutade om i december 1998. Medlen skall användas bl.a. till försöksverksamheter av olika slag. Min bedömning är att försök med uppsökande verksamhet kan vara ett viktigt instrument att bygga upp kunskaperna om hur man förebygger ohälsa och vårdbehov hos äldre. Försöken bör drivas på olika håll i landet med skiftande sociodemografiska och strukturella förutsättningar.

Att erbjuda hälso- och sjukvård av god kvalitet är som bekant en uppgift för sjukvårdshuvudmännen. När det gäller rutinmässiga hälsoundersökningar för vissa grupper, exempelvis sådana undersökningar som Tullia von Sydow syftar på, står det landstingen fritt att avgöra om dessa rutinkontroller skall utföras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.