hälsofaran med etanolbilar

Skriftlig fråga 2004/05:188 av Lindblad, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-22
Anmäld
2004-10-22
Besvarad
2004-10-27
Svar anmält
2004-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga 2004/05:188

av Lars Lindblad (m) till miljöminister Lena Sommestad om hälsofaran med etanolbilar

Den 8 oktober rapporterade SVT Rapport om en ny studie av miljö- och hälsopåverkande utsläpp från bilar som drivs med olika bränslen. Studien, som är gjord i Finland, visar att alternativa bränslen är bra ur miljösynpunkt med undantag för etanoldrivna bilar vars utsläpp av formaldehyd och acetaldehyd är väsentligt högre än för bensindrivna bilar. Enligt medicinsk expertis kan formaldehyd orsaka cancer och allergier. Enligt svensk miljölagstiftning är formaldehyd ett oreglerat utsläpp när det gäller bilar.

Regeringen genomför nu en politik som enligt Naturvårdsverket innebär en översubvention av etanol på flera hundra miljoner kronor per år @ underlagsrapporten Kontrollstation 2004 @ Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Biodrivmedelsutredningen (SOU 2004:4) har överlämnat ett lagförslag som skulle tvinga fram en omfattande utbyggnad av tankställen för etanol.

Min fråga till miljöministern är om hon avser att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna om att utsläppen av formaldehyd är högre från bilar som drivs med etanol än från bilar som drivs med bensin.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:188 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 2004/05:188 om hälsofaran med etanolbilar

Miljöminister Lena Sommestad

Lars Lindblad har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna om att utsläppen av formaldehyd är högre från bilar som drivs med etanol än från bilar som drivs med bensin.

Utöver den studie som rapporterades den 8 oktober i SVT Rapport har ett flertal studier utförts med syfte att belysa miljöeffekten av utsläpp från etanoldrivna bilar till luft. Alternativbränsleutredningen (SOU 1996:184) visar att en etanoldriven bil som kör på drivmedlet E 85 släpper ut ungefär samma mängd formaldehyd som en bensindriven bil. En annan studie (Naturvårdsverket Rapport 5143) visar, tvärtemot studien i SVT Rapport, att en bensindriven bil kan ge högre utsläpp av formaldehyd än en etanoldriven bil.

Det samlade kunskapsläget om de hundratals hälso- och miljöfarliga ämnen som finns i utsläppen från bilar, visar emellertid att skillnaden mellan E 85-drift och bensindrift generellt är liten men att för de flesta av de mer skadliga ämnena är utsläppen lägre från etanolbilarna. Den stora fördelen med etanol är att nettotillskottet av växthusgasen koldioxid från bilar som körs på E 85 är ca 60@80 % lägre än om bilen körs på bensin.

I utomhusluften bildas formaldehyd bland annat vid förbränning av motorbränslen. Men formaldehyd emitteras också från spånskivor, textilier och färg och det är framför allt här som formaldehyd utgör ett hälsoproblem. Här har regeringen och riksdagen beslutat om delmål för inomhusmiljön som bland annat fokuserar på förhållanden i bostäder, skolor och förskolor avseende fungerande ventilation och radon.

Regeringens skattesubvention av förnybara drivmedel kompenserar bland annat merkostnaden för hantering och distribution av etanol och E 85. Ett ökat antal tankställen med förnybara drivmedel i kombination med skattenedsättning ökar konkurrenskraften för förnybara drivmedel vilket leder till fler miljöbilar på våra vägar.

Under 2005 kommer EG-kommissionen att genomföra en omfattande revidering av miljölagstiftningen inom vägtransportsektorn. Jag kommer aktivt driva på kommissionen att ta fram strängare miljökrav. Vi behöver dessutom mer kunskap om förnybara drivmedel, emissioner och tillhörande miljöeffekter, för att vi ska lyckas med att öka låginblandningen av bland annat etanol i bensin.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.