hälsan för Stockholms invånare

Skriftlig fråga 2004/05:1560 av Enström, Karin (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-02
Anmäld
2005-05-09
Besvarad
2005-05-11
Svar anmält
2005-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga 2004/05:1560

av Karin Enström (m) till statsrådet Morgan Johansson om hälsan för Stockholms invånare

Luften på Hornsgatan, Norrlandsgatan och Sveavägen i Stockholm är olaglig.

Sedan årsskiftet 2004/05 är en gräns för hur många dagar mängden partiklar får överskrida 50 mikrogram per kubikmeter luft utfäst som gäller inom hela EU. Maxgränsen går vid 35 dygn per år.

Enligt mätningar har man nu upptäckt att värdet redan har överskridits under 48 dygn på Hornsgatan, 49 dygn på Norrlandsgatan och 42 dygn på Sveavägen. I april uppmättes värdet på Hornsgatan till 245,5 mikrogram farliga partiklar per kubikmeter luft mot tillåtna 50 mikrogram. I snitt på de tre nämnda gatorna har det uppmätta värdet pendlat mellan 75 och 115 mikrogram.

Det är vetenskapligt bevisat att det finns ett direkt samband mellan lång exponering av dålig luft och risken för akut hjärtinfarkt. Även risken för cancer ökar.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder han tänker vidta för att säkra hälsan för dem av Stockholms invånare som dagligen passerar dessa gator.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1560 besvarad av

den 11 maj

Svar på frågorna 2004/05:1560 om hälsan för Stockholms invånare, 1566 om trafiken och utsläppen och 1568 om dålig luft i Stockholms innerstad

Statsrådet Lena Sommestad

Karin Enström har frågat mig, infrastrukturminister Ulrica Messing samt folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson vilka åtgärder vi tänker vidta för att minska utsläppen av partiklar från trafiken i Stockholms innerstad och för att säkra hälsan för de av Stockholms invånare som dagligen passerar gatorna i Stockholm med för höga halter av partiklar. Regeringens arbete är fördelat så att jag ska besvara alla tre frågorna och jag har valt att göra detta i ett sammanhang.

De höga halterna av luftföroreningar såsom partiklar och kvävedioxid i Stockholm orsakas främst av utsläpp från vägtrafiken. Utsläppen orsakas dels av avgasutsläpp av bland annat kväveoxider och partiklar, dels av direkta partikelemissioner av vägbaneslitage till följd av dubbdäck samt uppvirvling av slitagepartiklar.

I december 2004 fastställde regeringen åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och partiklar i Stockholms län och Göteborgsregionen. Programmen, som har utarbetats av länsstyrelserna i de berörda länen, anger bland annat de åtgärder som behöver vidtas och vilken myndighet eller kommun som har ansvaret. Åtgärderna ska vara genomförda senast den 31 december 2005. Regeringen gav också länsstyrelserna i uppdrag att upprätta förslag till kompletterande åtgärdsprogram för att miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid respektive partiklar (PM10) ska kunna uppnås. Förslagen ska vara klara senast den 31 december 2005. Länsstyrelserna ska efter genomfört samråd fastställa de kompletterande åtgärdsprogrammen. Exempel på åtgärder för att sänka halten partiklar i Stockholms län är information om hälsokonsekvenserna av höga partikelhalter och de negativa effekterna av dubbdäcksanvändning, åtgärder inom parkeringspolitiken, åtgärder i de delar av vägnätet där det finns risk för extremt höga partikelhalter, åtgärder för att öka kunskapen om halkbekämpning samt användning av olika beläggningsmaterial och olika metoder för barmarksrenhållning.

Sannolikt kommer flera kommuner att behöva ta fram åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och partiklar. Regeringen har utöver vad Miljöbalkskommittén kommer att redovisa nu i sommar också utsett en särskild utredare som ska se över möjligheterna att göra åtgärdsprogrammen bättre och mer effektiva.

Trängselskatten kan också, om försöket i Stockholms innerstad utfaller framgångsrikt och permanentas, minska utsläppen från trafiken av bland annat kväveoxider och partiklar. Lagen om trängselskatt trädde i kraft den 1 januari 2005. Lagen är utformad så att den kan tillämpas i olika tätorter, men kommer inledningsvis endast att tillämpas vid passage av vissa angivna betalstationer i Stockholms innerstad under en försöksperiod fram till utgången av juli 2006.

I miljömålsproposition som regeringen nyligen tagit beslut om och den transportpolitiska proposition som kommer inom kort aviseras ytterligare åtgärder för att minska utsläppen från trafiksektorn. Regeringen avser bland annat att återkomma till riksdagen med ett förslag om ett incitament som gynnar försäljningen av lätta dieselbilar med särskilt låga partikelutsläpp. Regeringen föreslår också ett nytt delmål för partiklar till miljökvalitetsmålet Frisk luft som ett steg på vägen för att luften ska bli så ren att människors hälsa inte skadas.

Med dessa åtgärder anser jag att det finns goda förutsättningar att förbättra stadsluften och klara miljökvalitetsnormerna för att minska hälsopåverkan av luftföroreningarna från trafiken i Stockholm.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.