hällristningarna kring Tanum

Skriftlig fråga 1999/2000:1138 av Kollmats, Lennart (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-16
Besvarad
2000-06-29
Anmäld
2000-07-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 juni

Fråga 1999/2000:1138

av Lennart Kollmats (fp) till kulturminister Marita Ulvskog om hällristningarna kring Tanum

Hällristningarna kring Tanum hamnade på Unescos världsarvslista för drygt fem år sedan, men riskerar redan bli strukna från denna. Skälet är Vägverkets planer på att dra en motorväg rätt genom området och avskilja det från det omgivande landskapet.

Det vore ett hårt slag mot arbetet för att bevara och utveckla värdefulla kulturmiljöer i Sverige om så blev fallet. Enligt vad jag erfar kommer frågan tas upp på världsarvskommitténs möte i Paris veckan efter midsommar.

Med hänvisning till det anförda skulle jag vilja ställa följande fråga till kulturministern:

Avser regeringen vidta några åtgärder för att se till att hällristningarna i Tanum även i framtiden kan betecknas "världsarv"?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1138 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 1999/2000:1138 om hällristningarna kring Tanum

Kulturminister Marita Ulvskog

Lennart Kollmats har frågat om regeringen avser att vidta några åtgärder för att se till att hällristningarna i Tanum även i framtiden kan betecknas som "världsarv".

1972 års Unescokonvention om skydd för världens kultur- och naturarv, den s.k. världsarvskonventionen, syftar till att skydda och bevara världens mest värdefulla kultur- och naturområden. Konventionen ratificerades av Sverige år 1985. För närvarande finns nio svenska områden förtecknade på den s.k. världsarvslistan i enlighet med bestämmelserna i konventionen. Hällristningarna i Tanum uppfördes på världsarvslistan i december 1995. Motiveringen för beslutet lyder: "Hällristningarna i Tanumområdet är enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Motivens variationsrikedom är ett unikt vittnesbörd om livet under europeisk bronsålder. Samspelet mellan den kontinuerliga bosättningen och markanvändningen, såsom den avspeglas i hällristningarna, gravfälten och landskapet gör Tanumsområdet till ett enastående exempel på kontinuerlig mänsklig bosättning under åtta tusen år." Det kan påpekas att Världsarvskommittén således, utöver hällristningarna, framhåller kulturlandskapet som det centrala motivet för skydd enligt konventionen.

För närvarande arbetar Vägverket med en vägutredning för sträckningen av Europaväg 6 genom norra Bohuslän. Detta innebär att alternativa vägsträckningar studeras, bl.a. med hänsyn till miljöpåverkan. Enligt miljöbalken ska vissa större vägprojekt tillåtlighetsprövas av regeringen. Vägutredning utgör underlag för en sådan prövning.

Världsarvskonventionen innehåller inga bestämmelser om upphävande av skydd för de områden som en gång tagits upp på världsarvslistan. Därmed torde det inte finnas någon risk för att hällristningarna i Tanum i framtiden inte ska kunna kallas "världsarv". Däremot ska enligt artikel 11 i konventionen den s.k. Världsarvskommittén upprätta, hålla aktuell samt i förekommande fall publicera en lista över kultur- och naturvärden som är uppförda på listan över världsarv för vars bevarande större insatser krävs. Denna lista över världsarv i fara omfattar sådana kultur- och naturvärden som utgör en del av det kultur- och naturarv som hotas av allvarliga och speciella faror, t.ex. hot om försvinnande på grund av storskaliga offentliga eller privata projekt, utbrott av eller hot om väpnad konflikt, olyckor och naturkatastrofer m.m.

Av totalt ca 660 världsarvsplatser är för närvarande ett tjugotal förtecknade på Världsarvskommitténs lista över världsarv i fara. Flertalet är belägna i utvecklingsländer, som ofta har bristande möjligheter att ta om hand sina världsarv. Det kan inte uteslutas att ett slutligt beslut om en ny dragning av E 6 genom världsarvsområdet i Tanum skulle kunna innebära att Världsarvskommittén tar upp frågan om området bör föras upp på listan över världsarv i fara. Som jag tidigare nämnt är emellertid frågan fortfarande under utredning och Tanumområdet är således inte upptaget som en punkt på dagordningen vid Världsarvskommitténs byråmöte, som pågår i Paris den 26@30 juni i år.

Genom att ratificera världsarvskonventionen har Sverige åtagit sig att för all framtid bevara de värden som motiverar de svenska områdenas världsarvsstatus. Regeringen har inte för avsikt att frångå detta åtagande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.