Till innehåll på sidan

hållning av apor för försöksändamål

Skriftlig fråga 2001/02:1255 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-29
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga 2001/02:1255

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till jordbruksminister Margareta Winberg om hållning av apor för försöksändamål

Sedan början av 90-talet har Jordbruksverket endast meddelat tidsbegränsade tillstånd för primathållningen vid Smittskyddsinstitutet, SMI. SMI har alltså i stort sett under hela 90-talet hållit apor under villkor som inte uppfyller de krav som djurskyddslagen ställer. Under år 2000 avslog Jordbruksverket en ansökan från SMI om fortsatt dispens. I beslutet ifrågasatte man bl.a. lämpligheten att SMI får fortsätta bedriva försöksdjursverksamhet med apor. Efter att SMI överklagat beslutet till länsrätten så omprövade Jordbruksverket sitt beslut och meddelade tidsbegränsat tillstånd till den 31 december 2002.

Enligt min uppfattning så uppstår en oacceptabel situation när tidsbegränsade tillstånd staplas på varandra år efter år.

Det nya aphuset ska vara färdigt under 2002, enligt tidigare utfästelser från SMI. Ett ytterligare tidsbegränsat tillstånd för fortsatt hållning i det gamla huset är enligt min mening oacceptabelt. Reglerna för hållning av primater för försöksändamål måste i stället skärpas. Möjligheten till tidsbegränsade tillstånd bör bl.a. stramas upp.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att skärpa reglerna vad gäller hållning av apor för försöksändamål?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1255 besvarad av

den 5 juni

Svar på frågorna 2001/02:1254 om import av djur för försöksändamål och 1255 om hållning av apor för försöksändamål

Jordbruksminister Margareta Winberg

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att skärpa kraven vad gäller import av apor och andra djur för försöksändamål och för att skärpa reglerna vad gäller hållande av apor för försöksändamål.

I regeringens skrivelse 2001/02:48 Användning av försöksdjur behandlas frågor om användning av primater i avsnitt 12.3. Där beskrivs bl.a. den användning av primater som sker i landet. Vidare anges primatanvändningens omfattning och vilka krav Statens jordbruksverk ställer för att bevilja tillstånd för användningen.

Bestämmelser om införsel av försöksdjur är, i likhet med införselbestämmelser för andra djurslag, utfärdade av smittskydds- och i förekommande fall av artskyddsskäl. För införsel av försöksdjur krävs antingen ett införseltillstånd av Jordbruksverket eller en registrering som importör hos Jordbruksverket samt hälsointyg. För primater krävs även tillstånd för handel med utrotningshotade djur. Införseltillstånden kan dessutom innehålla särskilda villkor, t.ex. angående transport, smittskydd och förvaring av djuren. Anläggningen dit djuren förs måste vara godkänd av Jordbruksverket som också måste ha meddelat tillstånd att bedriva försöksdjursverksamhet.

När det gäller de primater som Smittskyddsinstitutet (SMI) köpt in från den aktuella anläggningen i Kina var aporna enligt SMI både fysiskt och psykiskt friska. Efter att ha sett den aktuella filmen bedömer dock SMI, att djurhållningen på uppfödningsanläggningen inte går att acceptera. Framför allt gäller detta bristen på miljöberikade burar. SMI hade innan importen fått information från europeiska experter att den aktuella anläggningen var en av de bästa och att det var hög kvalitet på djuren. SMI har framfört att institutet vid nästa import kommer att besöka anläggningen på plats för att försäkra sig om att uppfödningen sker med de höga krav som vi själva ställer.

Jag tycker att detta är ett bra beslut och jag är övertygad om att det bästa sättet att påverka djurhållningen på anläggningar i tredje land är att köparen ställer tydliga krav på leverantören och kontrollerar djurskyddsstandarden.

I den ovan nämnda skrivelsen till riksdagen konstateras att användningen av försöksdjur är en mångfasetterad och komplicerad fråga som kan innebära svåra etiska avvägningar. Försöksdjursanvändningen ska begränsas så mycket som möjligt. För att öka kunskapen inom det biologiska området krävs dock att försöksdjur ibland används.

Apornas stora biologiska likhet med människan gör dem unika vid viss forskning. Det är också likheten med människan som gör de etiska avvägandena särskilt svåra. Primater har en högt utvecklad social förmåga och ett högt utvecklat medvetande. Det är självklart att långtgående djurskyddskrav måste ställas på verksamheten. Användningen ställer också höga krav på infektionsskydd och arbetarskydd för bl.a. den djurvårdande personalen. Primaterna på SMI används framför allt för att utveckla vaccin och bromsmediciner för hiv/aids.

Inom Europarådet pågår en revidering av bestämmelserna om hållande och skötsel av försöksdjur. Sverige arbetar aktivt för att höja dessa djurskyddskrav. De nya bestämmelserna kommer att bidra till att djurskyddet för bl.a. primater kommer att stärkas inom hela EU och övriga ansluta länder.

Apornas villkor i SMI:s befintliga anläggning har förbättrats väsentligt. Detta är bakgrunden till att Jordbruksverket i avvaktan på att det nya djurhuset skall bli färdigt, kunnat bevilja fortsatt tillstånd. Tillstånd till försöksdjursverksamhet är alltid tidsbegränsade. Det är viktigt att myndigheten har möjlighet att ompröva tillstånd från djurskyddssynpunkt.

Jordbruksverket ställer redan i dag långtgående djurskyddskrav på primathållning. De grundläggande kraven innebär bl.a. att aporna ska hållas i grupp, ha en stimulerande miljöberikning, ha tillgång till utevistelse och få adekvat skötsel med samarbetsträning. Skötsel, träningsprogram och miljöberikning ska ske efter ett program som Jordbruksverket godkänt. Jordbruksverket ställer också krav på att det finns en etolog, knuten till verksamheten. Jag förutsätter att SMI:s nya primatanläggning kommer att erbjuda aporna en mycket bra miljö som bl.a. gör det möjligt för djuren att bete sig naturligt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.