Hållbar utveckling på högskolenivå

Skriftlig fråga 2017/18:359 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-29
Överlämnad
2017-11-30
Anmäld
2017-12-01
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Nyligen presenterade Universitetskanslersämbetet en utvärdering av lärosätenas arbete med att främja hållbar utveckling. Rapporten visade på ett nedslående resultat där hela 75 procent av lärosätena anses ha behov av att utveckla sitt arbete på området. Som exempel kan nämnas att nästan hälften av lärosätena inte hade satt upp mål för sitt arbete med att främja hållbar utveckling, samt att ännu färre lärosäten följde upp sina mål systematiskt eller arbetade med att kompetensutveckla sina lärare i frågan. Detta trots att lärosätenas uppdrag om att främja hållbar utveckling har funnits inskrivet i högskolelagen alltsedan 2006.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att samtliga lärosäten ska leva upp till det som står i högskolelagen, och när i tid beräknar statsrådet att detta ska vara uppnått?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:359 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



PAGE

2


Dnr U2017/04787/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:359 av Betty Malmberg (M) Hållbar utveckling på högskolenivå

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att samtliga lärosäten ska leva upp till det som står i högskolelagen när det gäller arbete med att främja en hållbar utveckling, och när i tid jag beräknar att detta ska vara uppnått. Betty Malmberg refererar till den utvärdering som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) nyligen presenterade och som bl.a. visar att endast en fjärdedel av lärosätena lever upp till de kriterier som satts upp.

Regeringen har ett djupt engagemang i omställningen mot ett hållbart samhälle, där universitet och högskolor spelar en nyckelroll. Det var därför som regeringen 2016 gav UKÄ uppdraget att utvärdera hur väl lärosätena lever upp till kravet som ställs i högskolelagens första kapitel om att främja en hållbar utveckling. Det visar sig att utvärderingen i sig har haft en positiv, pådrivande funktion för att få fart på arbetet.

Jag delar samtidigt Betty Malmbergs syn att resultatet av utvärderingen inte är tillfredställande. Därför förväntar jag mig nu att de lärosäten som inte nådde upp till kriterierna vidtar kraftfulla åtgärder. Vi kommer i våra dialoger med lärosätena under 2018 att följa upp hur samtliga universitet och högskolor har tagit till sig resultatet och agerat. Vidare kommer UKÄ att göra en uppföljning av utvärderingen för att kommunicera resultat och lärdomar, i form av en nationell konferens i början av 2018 till vilken samtliga lärosäten bjuds in. Utvärderingen blir också ett värdefullt kunskapsunderlag i regeringens fortsatta arbete med de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Jag vill även betona forskningens betydelse för att främja en hållbar utveckling och svara mot globala och nationella samhällsutmaningar och samhällsbehov. I enlighet med regeringens forskningspolitiska proposition (prop. 2016/17:50) gör regeringen betydande satsningar på utmaningsdriven forskning inom klimat och miljö, hälsa, digitalisering, samhällsbyggande och skola. Vidare fastslås ett nytt långsiktigt forskningspolitiskt mål som blir vägledande i lärosätenas fortsatta arbete med högre utbildning, forskning och innovation som svarar mot de samhällsutmaningar vi står inför.

Arbetet med att främja en hållbar utveckling är en ständigt pågående förbättringsprocess. I det sammanhanget är det viktigt att lärosätena lär av varandra och sprider de goda exempel som har kommit fram tack vare utvärderingen.

Stockholm den 13 december 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.