Halland och de statliga jobben

Skriftlig fråga 2004/05:1781 av Brodén, Anne Marie (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-02
Anmäld
2005-06-02
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2004/05:1781

av Anne Marie Brodén (m) till statsrådet Ulrica Messing om Halland och de statliga jobben

De statliga jobben är ojämnt fördelade över landet, enligt en undersökning från Glesbygdsverket. Av drygt 204 000 statligt anställda i landet arbetar var tredje i Stockholms län. Därefter kommer Västra Götaland och Skåne med 12 respektive 10 % av jobben.

Hallands län ligger långt ned på listan, med under 2 % av befolkningen i statlig anställning. Samtidigt växer Halland mest av alla län och är befolkningsmässigt Sveriges sjunde största län. Ändå blir länet ofta förbisett både när det gäller regionala utvecklingsmedel och placering av statliga verk och myndigheter. Nu sker en utflyttning av myndigheter från Stockholm, och Hallands län borde finnas med i den planeringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser stadsrådet att vidta för att komma till rätta med den ojämlika fördelningen av statliga arbeten i landet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1781 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1781 om Halland och de statliga jobben

Statsrådet Ulrica Messing

Anne Marie Brodén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med den ojämlika fördelningen av statliga arbeten i landet.

Låt mig först säga att jag är medveten om att Hallands län är ett av de län som är underrepresenterat när det gäller statliga arbetstillfällen. Glädjande nog har dock regionen en jämförelsevis god arbetsmarknadssituation och därmed goda förutsättningar att fortsätta att utvecklas positivt.

Regeringen bedriver en aktiv politik för att ta till vara de olika tillväxtmöjligheter som finns i hela landet. Lokaliseringar av statliga verksamheter är i detta sammanhang en mindre fråga, men ändå naturligtvis viktig.

För tillfället ligger fokus när det gäller lokalisering av statliga myndigheter på de regioner som påverkas mest av förändringarna inom försvaret och på andra svaga arbetsmarknadsregioner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.