Gymnasieelevers undervisningstid

Skriftlig fråga 2015/16:102 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-07
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Skolverket har i en rapport (2015:422) som nyligen presenterades intervjuat skolledare och lärare på gymnasiet om huruvida deras elever verkligen får den undervisningstid de har rätt till. I rapporten hävdar nio av tio huvudmän och rektorer att eleverna får den undervisningstid som skollagen föreskriver, men då lärarna på skolorna intervjuas framträder en annan bild. Enligt lärarna redovisas inte inställda lektioner och var tionde lärare menar att inställda lektioner inte heller kompenseras i efterhand.

För att eleverna ska lyckas i sina studier och kunna uppnå goda studieresultat är det rimligt att de får den undervisningstid de enligt lag har rätt till. Rapportens resultat är därför oroande.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Aida Hadzialic. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av rapporten och för att säkerställa att gymnasieelever får sin lagstadgade undervisningstid tillgodosedd?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:102 besvarad av Statsrådet Aida Hadzialic (S)

Dnr U2015/04805/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:102 av Betty Malmberg (M) Gymnasieelevers undervisningstid

Betty Malmberg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av Statens skolverks rapport om garanterad undervisningstid (rapport 422, 2015) och för att säkerställa att gymnasieelever får sin lagstadgade undervisningstid tillgodosedd.

Garanterad undervisningstid är den minsta undervisningstid i timmar som eleverna ska erbjudas på ett nationellt program i gymnasieskolan. Huvudmannen ska redovisa hur eleven har fått sin garanterade undervisningstid, men det är inte närmare reglerat hur uppföljning ska ske.

Av den förra regeringen fick Skolverket i uppdrag att undersöka hur bestämmelserna om garanterad undervisningstid i gymnasieskolan efterlevs och hur undervisningstiden säkerställs i ett riksrepresentativt urval av gymnasieskolor. Uppdraget redovisades till Regeringskansliet den 25 juni 2015 i den rapport som Betty Malmberg nämner.

I rapporten konstateras att nio av tio huvudmän och rektorer uppger att eleverna på samtliga nationella program får den undervisningstid som de enligt skollagen (2010:800) är garanterade. Samtidigt uppger var tionde lärare att inställda lektioner inte blir kompenserade. Många lärare vet inte heller om skolan dokumenterar ifall undervisning i deras kurser ställs in. Det finns således indikatorer på en diskrepans mellan den planerade undervisningstiden och den genomförda undervisningstiden och uppgifterna om huruvida eleverna får den undervisningstid som de har rätt till är osäkra.

Att slutföra en gymnasieutbildning är viktigt, både för den enskilda individen och för den nationella kompetensförsörjningen. Jag har därför gett en särskild utredare i uppdrag att analysera och föreslå åtgärderför att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (dir. 2015:31). Av direktiven framgår att utredaren bl.a. ska se över bestämmelserna om stödåtgärder i gymnasieskolan och vid behov föreslå möjligheter till särskilda anpassningar av utbildningen i gymnasieskolan.

Jag anser att det är ytterst angeläget att alla elever på ett nationellt program i gymnasieskolan ges förutsättningar att nå målen för utbildningen. Den garanterade undervisningstiden är en av flera faktorer som ska säkerställa utbildningens kvalitet. Jag menar att Skolverkets rapport ger värdefull information om de utmaningar som kan finnas när det gäller att tillförsäkra elever på gymnasieskolans nationella program den undervisningstid de har rätt till. Rapporten utgör därmed ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet med att säkerställa gymnasieskolans kvalitet.

Stockholm den 14 oktober 2015

Aida Hadzialic

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.