grovt sexköp

Skriftlig fråga 2004/05:1771 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-06-02
Inlämnad
2005-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-06-15
Svar anmält
2005-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2004/05:1771

av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om grovt sexköp

Människohandel för sexuella ändamål är vår tids slavhandel och utgör i dag, med narkotika- och vapenhandel, en mycket lönsam verksamhet för den organiserade brottsligheten. Risken för upptäckt är låg, vinsten hög. Sverige är inget undantag när det gäller människohandel. De flesta länder är överens om att orsakerna till människohandeln är många, främst att offren kommer från fattiga länder. Men det talas inte lika kraftfullt om det avgörande problemet med människohandel @ själva efterfrågan. Åtgärder måste ske mot den som köper sex. Vi kan inte vara överens om att människohandel för sexuella ändamål är oacceptabelt men sedan se mellan fingrarna när det gäller prostitution. I Sverige trädde lagen (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster i kraft 1999. Den som betalar för en tillfällig sexuell förbindelse döms @ om inte gärningen är belagd med straff enligt brottsbalken @ för köp av sexuella tjänster till böter eller fängelse i högst sex månader. Praxis av lagen visar dock att domstolarna använder den nedre delen av straffskalan och utdömer dagsböter. Men om vi verkligen menar allvar i kampen mot sexslavhandel och prostitution räcker det inte att luta sig tillbaka och hänvisa till att vi är det enda land som har en sexköpslag. Vi måste också se till att den används och att påföljderna markerar allvaret i att utnyttja en annan människa. En av de åtgärder som kan behövas är att införa brottsrubriceringen grovt köp av sexuella tjänster.

Avser justitieministern att arbeta för att ändra lagen om förbud mot sexuella tjänster genom att införa rubriceringen grovt sexköp?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1771 besvarad av

den 15 juni

Svar på fråga 2004/05:1771 om grovt sexköp

Justitieminister Thomas Bodström

Johan Pehrson har frågat mig om jag avser att arbeta för att ändra lagen om förbud mot sexuella tjänster genom att införa ett grovt sexköpsbrott.

Låt mig inleda med att understryka att från och med den 1 april i år gäller en ny sexualbrottslagstiftning. Genom den har bestämmelserna om sexualbrott ändrats på flera viktiga punkter. Även lagstiftningen mot prostitution har i flera avseenden stärkts. Till exempel har förbudet mot köp av sexuella handlingar av barn skärpts så att det nu omfattar även köp som sker under andra förhållanden än sådana som utgör rena prostitutionsförhållanden. En annan förändring är att straffmaximum har höjts från fängelse i sex månader till fängelse i två år. Detta för att markera att straffvärdet är högre när gärningen riktar sig mot ett barn. Därutöver har den så kallade sexköpslagen arbetats in i 6 kap. brottsbalken och utvidgats till att omfatta även den som nyttjar en tillfällig sexuell förbindelse som någon annan betalar. Slutligen kan också nämnas att straffmaximum för grovt koppleri höjts från fängelse i sex år till fängelse i åtta år.

Straffrättsliga åtgärder är viktiga för att markera hur allvarligt samhället ser på vissa gärningar. Enligt min uppfattning måste emellertid arbetet med att motverka prostitution och människohandel fortgå i ett betydligt bredare perspektiv. Just nu pågår inom Regeringskansliet bland annat arbete med att utarbeta ett förslag till en nationell handlingsplan för det fortsatta arbetet med att bekämpa prostitution och handel med människor för sexuella ändamål, särskilt kvinnor och barn. Handlingsplanen kommer att inbegripa en rad olika insatser på nationell, regional och internationell nivå, till exempel åtgärder för att motverka efterfrågan på människor för prostitutionsändamål.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.