graviditetsstödjande åtgärder

Skriftlig fråga 2004/05:808 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-27
Anmäld
2005-01-27
Besvarad
2005-02-02
Svar anmält
2005-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 januari

Fråga 2004/05:808

av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson om graviditetsstödjande åtgärder

Antalet aborter som utförs i Sverige varje år ligger stadigt runt 35 000. Bakom varje siffra finns en kvinna som befinner sig i en av de svåraste situationer en människa kan hamna i. Ett beslut om abort är aldrig enkelt, och ofta mår kvinnan psykiskt dåligt både före och efter ett abortingrepp. Här är samhällets viktigaste funktion att stödja på bästa tänkbara sätt, och underlätta i en situation då pressen och kraven på den enskilda kvinnan är enorma från flera håll.

Ofta har dock myndigheter i stället för att avlasta kvinnans börda bidragit ytterligare till stressen. Enligt en rapport utgiven från Kvinnoforum och finansierad av Socialstyrelsen 2003 upplever många unga kvinnor att de inom mödravården ofta blir illa bemötta och ibland till och med övertalade att göra abort. Samtidigt kan omvärldens förväntningar och påtryckningar åt det ena eller det andra hållet ofta upplevas som stressande för den gravida kvinnan. Någonstans att koppla av och reflektera på egen hand, i form av boende och stödjande samtalsresurser, skulle därför vara mycket värdefullt som ett led i att förhindra förhastade abortbeslut.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

Vad avser statsrådet att göra för att ge gravida kvinnor bättre stöd inför ett abortbeslut?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:808 besvarad av

den 2 februari

Svar på fråga 2004/05:808 om graviditetsstödjande åtgärder

Statsrådet Ylva Johansson

Chatrine Pålsson har frågat mig vad jag avser att göra för att ge gravida kvinnor bättre stöd inför ett abortbeslut.

Den av Chatrine Pålsson refererade rapporten bygger på ett 30-tal intervjuer med unga kvinnor. Enligt min mening är det inte möjligt att från ett så litet material dra några generella slutsatser.

I bland annat hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) stadgas att patienten ska ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns.

Enligt abortlagen (1974:595) ska den kvinna som begär abort erbjudas stödsamtal innan den utförs. Socialstyrelsen har nyligen utarbetat nya föreskrifter och allmänna råd om abort (SOSFS 2004:4 [M]). I dessa anges att stödsamtal bör ges av en yrkesutövare med beteendevetenskaplig kompetens.

Mot denna bakgrund har jag inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.