Graviditet under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:1134 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-22
Överlämnad
2020-12-22
Anmäld
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-05
Svarsdatum
2021-01-14
Besvarad
2021-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Covid-19 sprider sig alltmer i samhället, och regeringen har lämnat besked om ytterligare nationella restriktioner för att minska smittspridningen.

På den myndighetsgemensamma presskonferensen den 17 december uttryckte statsepidemiologen som vanligt att alla bör iaktta och följa de allmänna rekommendationerna och betonade vikten av detta särskilt för gravida. I detta ligger bland annat att undvika trängsel och att undvika sociala kontakter. Just de nämnda punkterna kan vara svårt för gravida som har ett yrke där det inte finns möjlighet att antingen få förändrade arbetsuppgifter eller att arbeta hemifrån eller från någon annan plats.

Gravida ingår i dag inte i någon av de riskgrupper som är berättigade till antingen smittbärarpenning eller annan ersättning till riskgrupper, utöver möjligheten att ta ut graviditetsersättning 60 dagar före beräknad nedkomst.

Statsepidemiologen uttryckte på samma presskonferens att det inte är ovanligt att gravida, särskilt i slutet av graviditeten, blir allvarligt sjuka vid infektion även i vanliga fall, när det inte råder en pandemi. Det är förståeligt att många gravida mot den bakgrunden känner stor oro under en smittsam pandemi och att de gör allt för att inte riskexponera sig på exempelvis sitt arbete, inklusive vid resor till och från detsamma. Den som är gravid och som inte har möjlighet att utföra sitt arbete hemma eller på annan plats som är att anse innebärande låg smittorisk kommer i värsta fall att stå utan inkomst under en längre tid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att föra in gravida bland de riskgrupper som har rätt till exempelvis förebyggande sjukpenning och/eller smittbärarpenning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1134 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:1134 av Maria Malmer Stenergard (M)
Graviditet under pandemin

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att föra in gravida bland de riskgrupper som har rätt till exempelvis förebyggande sjukpenning och/eller smittbärarpenning.

För de gravida som yrkesarbetar har arbetsgivaren ansvar att bedöma risker i arbetsmiljön och vidta åtgärder. Arbetsgivaren har ett tydligt ansvar att göra en individuell riskbedömning av arbetsmiljön och vid behov vidta förebyggande insatser, som t.ex. att göra förändringar i arbetsmiljön eller ge kvinnan andra arbetsuppgifter. Regeringen har den 11 december gett i uppdrag åt Arbetsmiljöverket att, i samråd med Folkhälsomyndigheten, ta fram en vägledning som ska vara ett stöd till arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatsen. I vägledningen ska ingå information om vad som gäller för vissa grupper av arbetstagare, t.ex. gravida eller arbetstagare som tillhör en riskgrupp. Vägledningen ska presenteras den 1 februari 2021.

Arbetsmiljöverket har sedan tidigare konstaterat att gravida inte ska arbeta med behandling eller omvårdnad av patienter eller omvårdnadstagare med konstaterad infektion av covid-19. Arbetsgivaren ska därmed omplacera kvinnan till andra arbetsuppgifter och om det inte är möjligt stänga av kvinnan från arbetet. Blir gravida avstängda kan de få graviditetspenning. Graviditetspenning vid risker i arbetsmiljön kan betalas ut under hela den tid av graviditeten då kvinnan är avstängd, förutom de tio sista dagarna innan beräknad förlossning. Även egenföretagare med risker i arbetsmiljön kan få graviditetspenning.

Socialstyrelsen har, på uppdrag av regeringen, identifierat grupper som löper störst risk att drabbas av ett allvarligt sjukdomsförlopp när de blir sjuka i covid-19. Enligt myndigheten utgör graviditet inte en risk för särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19. Socialstyrelsens underlag bygger på nuvarande kunskapsläge och därmed kan bedömningen komma att omprövas.

Stockholm den 14 januari 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.