Gravidas rätt till sjukpenning

Skriftlig fråga 2010/11:133 av Karlsson, Annelie (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-01
Anmäld
2010-12-01
Besvarad
2010-12-08
Svar anmält
2010-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga

2010/11:133 Gravidas rätt till sjukpenning

av Annelie Karlsson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Svea hovrätt har i en dom slagit fast att Försäkringskassan agerat könsdiskriminerande när ett antal gravida kvinnor fått avslag på sin begäran om sjukpenning. Försäkringskassan har hävdat att de gravida kvinnorna inte varit sjuka utan ”bara” gravida. Detta trots att de hade så kallad foglossning och andra sjukdomssymtom.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har hävdat att Försäkringskassan agerat könsdiskriminerande, eftersom bara kvinnor kan bli gravida. Hade en icke-gravid man haft samma symtom skulle han ha fått sjukpenning, hävdar DO.

Försäkringskassan har överklagat Svea hovrätts dom till Högsta domstolen, eftersom de hävdar att man bara följt och tillämpat gällande lagstiftning.

Regeringen hävdar i senaste budgetpropositionen att frågan om gravidas rätt till sjukpenning måste analyseras ytterligare innan åtgärder vidtas. Att lagstiftningen måste ändras står helt klart. Det arbetet kan därför igångsättas omedelbart.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta i syfte att snabbt ändra lagstiftningen när det gäller gravidas rätt till sjukpenning?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:133 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 8 december

Svar på fråga

2010/11:133 Gravidas rätt till sjukpenning

Statsrådet Ulf Kristersson

Annelie Karlsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta i syfte att snabbt ändra lagstiftningen när det gäller gravidas rätt till sjukpenning.

För kvinnor som inte kan förvärvsarbeta i slutet av graviditeten på grund av fysiskt ansträngande arbete kan havandeskapspenning beviljas om havandeskapet har satt ned hennes förmåga att utföra uppgifterna i sitt arbete med minst en fjärdedel.

Vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel kan sjukpenning betalas ut. Detta gäller även för gravida kvinnor.

För kvinnor som av andra skäl vill vara hemma från sitt förvärvsarbete i slutet av graviditeten kan föräldrapenning betalas ut under 60 dagar före beräknad förlossning.

Regeringen har dock uppmärksammat att kvinnors graviditetsrelaterade besvär i vissa fall kan behandlas olika och har därför i budgetpropositionen för 2011 angett att den olika behandlingen av kvinnors graviditetsrelaterade besvär i trygghetssystemen ska analyseras och brister åtgärdas under mandatperioden.

Vad avser den specifika fråga som Annelie Karlsson tar upp har jag inte för avsikt att förekomma den eventuella prövning som kan komma att ske av Högsta domstolen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.