gravida kvinnors hälsa

Skriftlig fråga 2001/02:1023 av Gerdin, Viviann (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-10
Anmäld
2002-04-16
Besvarad
2002-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 april

Fråga 2001/02:1023

av Viviann Gerdin (c) till statsrådet Ingela Thalén om gravida kvinnors hälsa

Samhällets attityder till gravida förvärvsarbetande kvinnor som lever under hög psykisk och fysisk belastning är inte de bästa. Krävande arbetsuppgifter och stress tillsammans med en tung kropp bidrar till att många kvinnor känner stor trötthet ju närmare förlossningstiden de kommer. Förståelsen för att de gravida kvinnorna behöver vara i god form inför förlossningen tycks däremot bli allt mindre. Barnmorskeförbundet har därför uppmärksammat beslutsfattare på de höggravida kvinnornas pressade situation och föreslagit att en mammamånad införs. Ifrågasättandet av kvinnors behov kom åter upp till ytan under hösten när Försäkringskassan i Uppsala uppmanade läkare att inte sjukskriva gravida.

Kvinnor får också ofta höra "att vara gravid är ingen sjukdom". Det är rätt, men graviditet är ändå ett tillstånd som för en del kvinnor innebär betydande påfrestningar. Varje höggravid kvinna måste respekteras att själv avgöra hur mycket hon orkar arbeta de sista veckorna inför förlossningen. Medicinsk expertis anser också att det är en fördel om den blivande mamman är utvilad inför förlossningen. Med hänvisning till den ökade stressen i samhället så borde kvinnor som vill kunna erhålla en mammamånad.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga socialförsäkringsministern:

Har statsrådet för avsikt att införa en mammamånad?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1023 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2001/02:1023 om gravida kvinnors hälsa

Statsrådet Ingela Thalén

Viviann Gerdin har frågat mig om jag har för avsikt att införa en mammamånad.

Ett mål för såväl familje- som jämställdhetspolitiken är att både kvinnor och män ska kunna vara föräldrar och ta det praktiska ansvaret för sina barn samtidigt som de har ett arbete för sin försörjning. Föräldraförsäkringen är ett viktigt instrument i regeringens familjepolitik och ger en tydlig politisk viljeyttring när det gäller jämställdhet. Under åren har föräldraförsäkringen successivt byggts ut och ger med sin flexibilitet föräldrar stora möjligheter att använda den på det sätt som passar familjen bäst. Fr.o.m. den 1 januari 2002 utökades ersättningsdagarna med ytterligare en månad och totalt betalas föräldrapenning numera ut i 480 dagar.

För kvinnor som inte kan förvärvsarbeta i slutet av graviditeten på grund av ett fysiskt ansträngande arbete kan havandeskapspenning beviljas om havandeskapet har satt ned hennes förmåga att utföra uppgifterna i sitt arbete med minst en fjärdedel.

Vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel kan sjukpenning betalas ut. Detta gäller även för gravida kvinnor.

För kvinnor som av andra skäl vill vara hemma från sitt förvärvsarbete i slutet av graviditeten kan föräldrapenning betalas ut under 60 dagar före beräknad förlossning.

Vi har i dag en mycket flexibel och väl utbyggd föräldraförsäkring som sammantaget med havandeskapspenningen och sjukförsäkringen ger ett omfattande skydd för gravida kvinnor som av olika skäl inte kan förvärvsarbeta i slutet av graviditeten.

Avslutningsvis vill jag informera Viviann Gerdin om att Riksförsäkringsverket har påbörjat en uppföljning av gravida kvinnors sjukskrivningsmönster.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.