Till innehåll på sidan

gränsöverskridande räddningstjänst till havs

Skriftlig fråga 2002/03:1042 av Wahlgren, Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-03
Anmäld
2003-06-03
Besvarad
2003-06-11
Svar anmält
2003-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga 2002/03:1042

av Marie Wahlgren (fp) till försvarsminister Leni Björklund om gränsöverskridande räddningstjänst till havs

Vid förlisningen av det kinesiska bulklastfartyget Fu Shan Hai erbjöd svenska kustbevakningen sig att bogsera fartyget till grundare vatten. Tyvärr fungerade inte kommunikationen till de danska myndigheterna och när beslutet till sist kom var det för sent. Detta visar att det finns problem i kommunikationen mellan danska och svenska myndigheter.

För att kunna ge bästa möjliga skydd måste detta samarbete flyta utan några hinder. I svenskt och danskt vatten är trafiken stor framför allt av godstrafik. Tyvärr är också flera av fartygen i dåligt skick. Riksdagen har begärt av regeringen att den ska påskynda arbetet med att bland annat klassa Östersjön som särskilt skyddat hav men klassningen i sig är naturligtvis inte tillräcklig om man inte samtidigt har ett gemensamt arbete kring kustbevakningen och, när olyckan är framme, kring räddningsfrågor. Även om Bornholm är danskt skulle det till exempel ur resurssynpunkt troligen vara bättre att svensk kustbevakning hade huvudansvaret här.

Min fråga till försvarsministern är därför vad hon avser att göra för att öka och förbättra det dansk-svenska samarbetet kring kustbevakning och räddningstjänst till havs.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1042 besvarad av

den 11 juni

Svar på fråga 2002/03:1042 om gränsöverskridande räddningstjänst till havs

Försvarsminister Leni Björklund

Marie Wahlgren har frågat mig vad jag avser att göra för att öka och förbättra det dansk-svenska samarbetet kring Kustbevakning och räddningstjänst till havs. Den fråga som riksdagsledamoten Marie Wahlgren har tagit upp är synnerligen viktig.

Sverige och Danmark har sedan länge ett etablerat samarbete inom miljöräddningstjänsten till havs, vilket vilar på de internationella överenskommelser som Sverige ingått, i detta fall Köpenhamnsavtalet, där nordiskt samarbete regleras. Därutöver arbetar Sverige och Danmark tillsammans med övriga östersjöstater inom ramen för Helsingforskommissionen (Helcom). Inom båda dessa avtal finns en beredskap dygnet runt och en kontinuerlig övningsverksamhet. Svenska och danska myndigheter och fartyg har med detta som grund flera gånger bekämpat oljeutsläpp på ett framgångsrikt satt. Vidare innebär det operativa samarbetet så gott som dagliga kontakter mellan den svenska Kustbevakningen och dess danska motsvarighet @ Søværnets Operativa Kommando (SOK). Att det svensk-danska samarbetet fungerar är av stor betydelse. Från svensk sida ser vi därför fram emot resultatet från utvärderingen av insatsen som aviserats från dansk sida och inte minst av den tidsutdräkt som diskuterats i medierna.

De befintliga avtalen möjliggör för de ansvariga myndigheterna att direkt begära assistans i händelse av en olycka i deras territorialvatten eller ekonomiska zon.

Vid den nu aktuella olyckan med det kinesiska fartyget Fu Shan Hai, som ägde rum på danskt territorialvatten var ett svenskt kustbevakningsfartyg tidigt på plats. Den svenska Kustbevakningen och dess danska motsvarighet hade därigenom tidigt kontakt. Sjöräddningsresurserna genomförde en framgångsrik sjöräddningsoperation och samtliga ombordvarande på Fu Shan Hai kunde därigenom sättas i säkerhet.

Vid den miljöskyddsoperation som därefter påbörjades har svenska, danska och tyska fartyg arbetat gemensamt med att ta upp oljan från olyckan. Operationen har bedrivits på både svenskt och danskt territorialvatten och tillsammans med sina kolleger har Kustbevakningen framgångrikt tagit upp ca 1 200 ton olja från havet och har därigenom förhindrat att den absoluta merparten av oljan träffat den svenska kusten.

Köpenhamnsavtalet och Helcom är ett fungerande system, som möjliggör ett samarbete för att genomföra en operation som denna. Sverige arbetar kontinuerligt tillsammans med övriga östersjöstater för att utveckla det befintliga @ och jag vill understryka @ mycket goda samarbetet inom ramen för Helcom och Köpenhamnsavtalet. Inom båda dessa avtal finns på operativ nivå arbetsgrupper inom vilka genomförda operationer redovisas och diskuteras i syfte att dra erfarenheter från olyckor. Sverige tar en mycket aktiv del i dessa arbetsgrupper. Den nu aktuella olyckan kommer att analyseras inom ramen för dessa grupper och eventuella möjligheter kommer att tas tillvara i syfte att förbättra det operativa samarbetet.

Jag vill särskilt understryka vikten av arbetet med att skydda våra hav och kuster från avsiktliga eller oavsiktliga oljeutsläpp. En hög beredskap, ett väl fungerande internationellt samarbete och en adekvat förmåga är viktiga förutsättningar för att detta ska kunna uppnås. Av denna anledning har regeringen bemyndigat Kustbevakningen att inleda en förstudie avseende tre större fartyg, vilka kommer att utgöra en avsevärd förstärkning till den svenska miljöskyddsflottan. Vidare har regeringen avsatt medel för Kustbevakningens investeringar i nya flygplan, vilka kommer att stärka den svenska miljöövervakningen och därmed förmågan att snabbt upptäcka och bekämpa utsläpp till havs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.