Granskning och översyn av MSB
Skriftlig fråga 2016/17:920 av Hans Wallmark (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-02-22
- Överlämnad
- 2017-02-23
- Anmäld
- 2017-02-24
- Sista svarsdatum
- 2017-03-01
- Svarsdatum
- 2017-03-06
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Den 1 mars träder Helena Lindberg i tjänst som en av tre riksrevisorer. Hon slutar därmed som generaldirektör för MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Hon har varit dess enda chef sedan bildandet den 1 januari 2009. Innan dess ledde hon arbetet i organisationskommittén inför bildandet av MSB och var samtidigt generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten, KBM, och Statens räddningsverk, SRV. MSB ersatte Krisberedskapsmyndigheten, Statens räddningsverk och Styrelsen för psykologiskt försvar. Nästan tio år har gått sedan bildandet av MSB. Det är rimligt att verksamheten utvärderas och analyseras i förhållande till behov men också rådande omvärldsläge. Inte minst finns en växande hotbild som kräver ett aktivt och modernt psykologiskt försvar. I samband med att MSB:s första chef slutar ges en utmärkt möjlighet till genomlysning.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Avser statsrådet och regeringen att initiera en granskning och översyn av MSB nu i samband med att myndighetens första och enda chef Helena Lindberg slutar för att bli riksrevisor?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:920 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Ju2017/01852/POL | ||
Justitiedepartementet |
Inrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:920 av Hans Wallmark (M) Granskning och översyn av MSB
Hans Wallmark har frågat mig om jag och regeringen avser att initiera en granskning och översyn av MSB nu i samband med att myndighetens första och enda chef Helena Lindberg slutar för att bli riksrevisor.
En god krisberedskap och ett återupptagande av planeringen för civilt försvar blir allt viktigare i takt med de utmaningar vårt samhälle står inför. Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har försämrats. Känsligheten har ökat för störningar i viktiga samhällsfunktioner. Informationsteknologin, som förbättrat tillvaron för de allra flesta, har samtidigt skapat nya sårbarheter som kan utnyttjas av såväl stater som organisationer och nätverk eller enskilda individer.
MSB är en av flera viktiga aktörer för att möta dessa utmaningar och myndighetens stödjande och samordnade roll är av särskild betydelse.
Som Hans Wallmark nämner i sin fråga har det förändrade omvärldsläget aktualiserat behovet av ett stärkt psykologiskt försvar. MSB har i uppdrag att inom det egna ansvarsområdet ha en god förmåga att identifiera och möta informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information. MSB ska även bidra till övriga bevakningsansvariga myndigheters och berörda aktörers beredskap inom området, genom kunskapsspridning och stöd till samverkan.
Det är angeläget att MSB tillsammans med andra berörda aktörer fortsätter att utveckla individens och samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Det är även viktigt att totalförsvarsplaneringen beaktas i detta avseende eftersom det civila försvaret så långt som möjligt ska bygga på de strukturer som finns inom krisberedskapen.
För att säkerställa att MSB och andra myndigheter är väl rustade att möta förändringar i omvärlden övervägs kontinuerligt behovet av justeringar i myndigheters uppdrag och ansvar. Jag och regeringen ser dock inga skäl till att initiera en översyn av MSB med anledning av att Helena Lindberg avgår som generaldirektör. Regeringen följer dock myndighetens arbete och utveckling noga och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder.
Stockholm den 6 mars 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.