Granskning av läroböcker

Skriftlig fråga 2006/07:274 av Hagberg, Liselott (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-05
Anmäld
2006-12-05
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2006/07:274 Granskning av läroböcker

av tredje vice talman Liselott Hagberg (fp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Skolverket har nyligen genomfört en granskning av läroböcker. Granskningen visar att det i 2000-talets Sverige förekommer onyanserade och stereotypa beskrivningar som kan upplevas kränkande av olika grupper av elever. Det handlar om kränkande sätt att beskriva funktionshindrades situation. Beskrivning av heterosexualitet som oproblematiskt medan homo- och bisexualitet beskrivs som något specifikt och problematiskt. När det gäller de nationella minoriteterna kan konstateras att vissa grupper inte omnämns över huvud taget medan andra beskrivs på ett sätt som knappast stämmer med dagens situation. Enligt läroplanerna ska skolan förmedla en bild som handlar om människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, om jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta. Den nyligen genomförda granskningen visar på uppenbara brister i många av de läroböcker som används i skolan.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av Skolverkets granskning av läroböcker?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:274 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:274 Granskning av läroböcker

Statsrådet Jan Björklund

Liselott Hagberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av Skolverkets granskning av läroböcker.

I likhet med Liselott Hagberg kan jag konstatera att det finns brister när det gäller böckernas sätt att spegla värdegrunden. Jag anser att det är viktigt att man inom skolan diskuterar innehållet i de läromedel som används och reflekterar över hur dessa stöder skolans uppdrag. Läroböckernas sätt att beskriva ämnen och kunskapsområden får inte strida mot skrivningar i läroplanerna och relevanta kursplaner.

I grunden handlar skolans förmåga att spegla värdegrunden om en kompetent lärarkår. Regeringen vill därför skapa förutsättningar för att lärare har tillräckliga kunskaper och förmåga att lägga upp undervisningen på ett ändamålsenligt sätt och att kunna välja, analysera och kritiskt granska de läromedel som står till lärarens förfogande.

I budgetpropositionen för år 2007 har regeringen lagt fram flera förslag för att stödja lärarna i deras arbete (prop. 2006/07:1, utgiftsområde 16). Bland annat aviserar regeringen en av de största statliga satsningarna på lärarfortbildning sedan skolan kommunaliserades. En lärare med gedigna kunskaper i pedagogik samt i det ämne som hon eller han undervisar i är tryggare i sin yrkesroll och har därmed större möjlighet att lägga upp undervisningen på ett sätt som stöder skolans värdegrund och bedöma läroböckernas innehåll.

Lärarnas förmåga att spegla alla delar av värdegrunden på nyanserat sätt handlar också om att stärka deras medvetenhet och kunskaper om området. Som Liselott Hagberg mycket riktigt påpekar ska skolan inte vara värdeneutral utan tydligt ta ställning för de mänskliga rättigheterna liksom de grundläggande demokratiska värderingarna. Detta innebär att skolan aktivt ska bekämpa kränkande behandling och diskriminering i alla former. Regeringen anser att lärare och skolledare måste ges verktyg och kunskap så att kvaliteten i skolornas arbete med värdegrunden kan stärkas. I budgetpropositionen för år 2007 aviserar regeringen en satsning på 10 miljoner kronor för att utveckla och sprida handlingsprogram mot kränkande behandling som bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Programmen ska också skapa en lugn och trygg studiemiljö.

För mig är en kompetent och utbildad lärarkår avgörande för verksamhetens kvalitet och en förutsättning för att skapa en bra undervisning för eleverna som förmedlar ett demokratiskt förhållningssätt.

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.