gränshinder i Norden

Skriftlig fråga 2003/04:323 av Hansson, Agne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-21
Anmäld
2003-11-21
Besvarad
2003-11-26
Svar anmält
2003-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 november

Fråga 2003/04:323

av Agne Hansson (c) till statsrådet Berit Andnor om gränshinder i Norden

En viktig del i det nordiska samarbetet är att de olika ländernas medborgare fritt kan röra sig mellan länderna utan besvärande gränshinder. Inom det nordiska samarbetet pågår ett omfattande arbete för att eliminera den rad av gränshinder, stora som små, som i dag finns och som försvårar möjligheterna för de nordiska länderna att få ut mer ömsesidiga positiva effekter av samarbetet. Det reformarbete som den svenska regeringen startat upp med uppdrag till den förre danske statsministern Poul Schlüter att analysera och föreslå åtgärder har hittills gett en rad positiva effekter. Men mycket återstår fortfarande att göra. Att på detta sätt i efterhand försöka ta bort de olikheter i lagstiftningen i de nordiska länderna är ett tidsödande och besvärligt arbete. Ett effektivare och enklare sätt är att försöka förebygga gränshindren innan de uppstår. Det borde kunna ske om de nordiska länderna före det att framtida lagstiftningsbeslut tas kontrollerar dessa mot eventuella gränseffekter i Norden som kan tänkas uppstå. Det kan inte vara svårare än att kontrollera lagstiftningen med hänsyn till bland annat jämställdhetseffekter som görs i vissa länder.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Andnor:

Vilka åtgärder avser statsrådet i Sverige att vidtaga för att förebygga gränshinder mellan de nordiska länderna för framtiden och underlätta för nordbornas fria rörlighet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:323 besvarad av

den 26 november

Svar på fråga 2003/04:323 om gränshinder i Norden

Statsrådet Berit Andnor

Agne Hansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förebygga gränshinder mellan de nordiska länderna för framtiden och underlätta för nordbornas fria rörlighet.

Låt mig inledningsvis framhålla att Sverige som ordförande i det nordiska regeringssamarbetet i år satt särskilt fokus på arbetet med att riva olika gränshinder. Detta är frågor som direkt berör många av medborgarna i Norden.

Vi redovisade vad vi gjort på detta område vid Nordiska rådets session i Oslo i slutet av oktober. Som exempel på resultat kan jag nämna de förenklade tullprocedurerna som ger minskade kostnader för yrkestrafiken mellan Norge och Sverige, beslutet att ändra folkbokföringsavtalet så att man snabbt kan få personnummer när man flyttar till annat nordiskt land samt inte minst skatteavtalet mellan Sverige och Danmark, med särskild betydelse för Öresundsregionen.

Härutöver har vi gjort tydliga åtaganden inom en rad andra områden, till exempel vad gäller att öppna den nordiska arbetsmarknaden för medborgare från tredjeland och att etablera ett nordiskt, virtuellt skattekontor.

För att förebygga gränshinder pågår och utvecklas också ett informellt nordiskt EU-samråd. Inom vissa sektorer av regeringssamarbetet förekommer sedan flera år ett oformaliserat men viktigt och mycket effektivt lagstiftningssamarbete mellan de nordiska länderna i syfte att garantera nordisk rättslikhet vid genomförandet av olika gemenskapsrättsakter, till exempel direktiv. Under Sveriges ordförandeskap har de nordiska statsministrarna enats om att länderna ska överväga hur denna samverkan ytterligare kan förbättras. Inremarknadsfrågorna är här av särskild betydelse. Då integrationen med närområdet blir allt viktigare har detta samarbete på senare tid i vissa fall breddats till att även omfatta de blivande EU-länderna vid Östersjön. Även när bredare internationella överenskommelser ska genomföras i de nationella rättsordningarna förekommer samarbete mellan de nordiska länderna i syfte att säkerställa ett likartat genomförande.

Snart är ordförandeåret slut, men vi har sett till att gränshindersfrågorna fortsatt ges hög prioritet. En särskild gränshindersorganisation på Nordiska ministerrådets sekretariat i Köpenhamn har inrättats. Vi har också förstärkt informationsfunktionen Hallå Norden. Därmed blir de nordiska medborgarna bättre informerade och gränshindersproblem kan således undvikas. Vidare har den särskilde representantens förordnande förlängts och vi vet att Island kommer att driva gränshindersfrågorna vidare. Självfallet kommer Sverige att fortsätta driva dessa frågor även om vi inte kommer att ha ordförandeskapet. Det kommer att ske i det nordiska samarbetet såväl som i bilaterala kontakter.

Det är således regeringens avsikt att även fortsättningsvis lägga stor vikt vid arbetet med att underlätta nordbornas rörlighet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.