gränsgångaravtalet i Öresundsregionen

Skriftlig fråga 2000/01:1532 av Hagen, Catharina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-27
Besvarad
2001-08-17
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juli

Fråga 2000/01:1532

av Catharina Hagen (m) till finansminister Bosse Ringholm om gränsgångaravtalet i Öresundsregionen

Öresundsregionen både behöver och har en fantastisk möjlighet att skapa en större dansk-svensk marknad och en modell för hur en effektiv gränsöverskridande region kan fungera. I avvaktan på ett nytt gränsgångaravtal, där säkerligen vissa lärdomar kan hämtas från t.ex. arbetspendlarområdena mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz, måste klargöranden i nuvarande regelsystem snabbt göras. Nuvarande gränsgångaravtal medför en mängd svårigheter för berörda personer och företag att överblicka de ekonomiska konsekvenserna vid olika anställningsförhållanden. Enligt EU:s förordning (EEG nr 1408/71) finns möjlighet att komma överens om undantag från förordningens regler för vissa grupper av personer eller för vissa personer. Enligt uppgift i ett frågesvar den 11 juli avser nuvarande politiska kontakter mellan svenska och danska tjänstemän lösa vissa av dessa problem genom individuella dispenser. För att kunna ha förutsebara regler torde dock ett minimikrav vara att dessa undantag avser vissa på förhand klart definierade grupper av personer, således ej endast särskilda individer.

Avser finansministern verka för att få till stånd sådana mer generella undantag?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1532 besvarad av

den 17 augusti

Svar på fråga 2000/01:1532 om gränsgångaravtalet i Öresundsregionen

Finansminister Bosse Ringholm

Catharina Hagen har frågat mig om jag avser verka för att få till stånd mera generella undantagsregler för s.k. gränsgångare. Hon har hänvisat till ett tidigare frågesvar från mig den 11 juli i år (2000/01:1443) angående näringslivets utveckling i Öresundsregionen.

I sin fråga nämner Catharina Hagen det s.k. gränsgångaravtalet mellan Sverige och Danmark och rådets förordning (EEG) nr 1408/71 av den 14 juni 1971 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen.

Gränsgångaravtalet och rådets förordning reglerar olika saker. I avtalet, som är en del av det nordiska dubbelbeskattningsavtalet, behandlas inkomstskattefrågor medan förordningen behandlar frågor om sociala trygghetssystem, t.ex. om vilket lands system som ska gälla i olika situationer. Till frågorna om tillämpligt trygghetssystem hör också frågor om rätt för det landet att ta ut socialavgifter.

Mitt svar den 11 juli handlade om socialavgifter och danska arbetsgivares skyldighet att betala svenska sådana för anställda som är bosatta här i landet samtidigt som de arbetar helt eller delvis i Danmark. Ytterst rörde svaret därför också en tillämpning av rådets förordning.

Jag nämnde att det för närvarande pågår kontakter mellan svenska tillämpande myndigheter och Socialministeriet i Danmark kring frågan om möjligheten att klara av vissa situationer genom individuella dispenser, dvs. sådana undantag "för vissa grupper av personer eller för vissa personer" som förordningen (artikel 17) tillåter. Samtidigt klargjorde jag att jag för närvarande inte avser vidta någon åtgärd för att danska arbetsgivare inte ska behöva betala socialavgifter i Sverige för anställda som omfattas av den svenska socialförsäkringen. Jag gör samma bedömning nu.

När det gäller inkomstskatterna vill jag hänvisa till ett annat frågesvar jag gav den 11 juli (2000/01:1493). I det nämnde jag ett möte som är planerat att hållas i Köpenhamn den 22 augusti, mellan tjänstemän från Finansdepartementet i Sverige och Skatteministeriet i Danmark. Då ska nämligen bl.a. de offentligfinansiella effekterna och effekterna för enskilda skattskyldiga av gränsgångarordningen i det nordiska dubbelbeskattningsavtalet diskuteras. Mötet kommer att vara ett arbetsmöte och diskussionerna kommer i huvudsak att vara tekniska till sin natur. Några regelrätta förhandlingar kommer inte att äga rum. Vid tillfället kommer även frågorna om uttag av svenska socialavgifter i fall då arbete utförs i båda länderna att diskuteras.

Det är i övrigt för tidigt för mig att nu göra ett uttalande om vad som i framtiden kan, eller bör, komma att hända med de inkomstskatteregler som gäller gränsgångare.

I sammanhanget vill jag samtidigt erinra om bakgrunden till de samtal som nu förs med Skatteministeriet i Danmark, att våra båda länder ju åtagit sig att aktivt följa integrationsutvecklingen för att bedöma vilka skillnader i skattesystemen som kan verka hämmande eller snedvridande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.