Till innehåll på sidan

gränsdragningen mellan god man/förvaltare och personligt ombud

Skriftlig fråga 2000/01:716 av Nenes, Christina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-15
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga 2000/01:716

av Christina Nenes (s) till socialminister Lars Engqvist om gränsdragningen mellan god man/förvaltare och personligt ombud

Att vara god man/förvaltare är ett mycket viktigt uppdrag för att hjälpa människor som av olika skäl inte kan sköta sina angelägenheter och tillvarata sina intressen. Det kan t.ex. vara personer som är senildementa, psykiskt sjuka eller utvecklingsstörda.

För att hjälpa personer med psykiska funktionshinder har vi i riksdagen beslutat om att avsätta medel. Närmare bestämt 60 miljoner kronor för år 2001 och 90 miljoner kronor för år 2002 för att kommunerna ska kunna bistå målgruppen med stöd och hjälp via personliga ombud.

Ett problem som nu har uppstått på vissa håll är gränsdragningen mellan god man/förvaltare och personligt ombud. Det personliga ombudet ska samordna de insatser som behövs för personer som har en allvarlig eller långvarig psykisk störning. Samordningen ska baseras på den expertkunskap som ombudet har. Medan en god man t.ex. kan företräda underåriga då förmyndaren på grund av sjukdom inte kan göra det. En god man utses av överförmyndaren som i sin tur står under tillsyn av länsstyrelsen.

Jag har fått signaler om att man i kommunerna fastnar i gränsdragningsdiskussioner mellan de olika uppdragen.

Min fråga är:

Kommer socialministern att verka för att information om de olika uppdragens innebörd går ut till kommunerna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:716 besvarad av

den 28 februari

Svar på fråga 2000/01:716 om gränsdragningen mellan god man/förvaltare och personligt ombud

Socialminister Lars Engqvist

Christina Nenes har frågat mig om jag kommer att verka för att information om innebörden av de olika uppdragen god man/förvaltare och personligt ombud går ut till kommunen.

Inom Socialdepartementet svarar vi för insatsen personliga ombud. Med personliga ombud avses särskilda personer med ett klart definierat ansvar för att den enskilda personens behov uppmärksammas. Det personliga ombudet ska ge stöd och personlig rådgivning och tillsammans med den psykiskt funktionshindrade se till att insatserna samordnas. De personliga ombudens arbetsuppgifter tangerar eller överlappar ibland ansvar och uppgifter som andra har för psykiskt funktionshindrade personer. Det gäller t.ex. god man/förvaltare som Christina Nenes tar upp i sin fråga. Det finns både likheter och klara skillnader mellan funktionerna god man/förvaltare och personligt ombud.

Regeringen har givit Socialstyrelsen i uppdrag att i samverkan med länsstyrelserna bygga upp och utveckla verksamheten med personliga ombud. I uppdraget ingår att definiera vilka arbetsuppgifter som bör innefattas i en sådan insats och att utforma kriterier för vilka personer som bör omfattas av insatsen. Socialstyrelsen har nyligen lämnat en rapport till Socialdepartementet med en redovisning av hur genomförandet har gått hittills. I den konstateras bl.a. att kunskapen om personliga ombudens arbetsuppgifter, avgränsningen till olika yrkesgrupper m.m. inte är så djup och omfattande som vore önskvärt.

I Socialstyrelsens informations- och utbildningsinsatser ingår att behandla frågan om vilken roll och vilka ansvarsområden det personliga ombudet har i förhållande till bl.a. god man/förvaltare. Frågan kommer att bli ett självklart tema i de seminarier som Socialstyrelsen och länsstyrelserna planerar dels för politiker, chefer och ledningsgrupper i de kommuner som söker och beviljas statsbidrag och dels i utbildningsinsatser för de personliga ombuden.

I regleringsbrevet för år 2001 har Socialstyrelsen fått fortsatt uppdrag att utveckla och följa verksamheten. I Socialstyrelsens utvärderingar om hur verksamheterna utvecklas och deras effekter kommer dessa frågor att behandlas.

Om det visar sig att det efter genomförandet fortfarande finns oklarheter och gränsdragningsproblem av det slag som Christina Nenes pekar på i sin fråga, är det Socialstyrelsens och länsstyrelsernas uppgift att ytterligare klargöra förhållandena och informera kommunerna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.