Till innehåll på sidan

Gränsbevakning med hjälp av flera myndigheter

Skriftlig fråga 2020/21:1656 av Daniel Bäckström (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-04
Överlämnad
2021-02-05
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Jag har tidigare frågat statsrådet om han tycker att beredskapspolisen kan spela en viktig roll för gränsövervakning och inresekontroll vid fredstida extraordinära händelser såsom en pandemi och under höjd beredskap och ytterst krig samt om statsrådet avser att verka för att beredskapspolisen ska återinföras.

Samma dag som statsrådet svarar mig att det totala antalet poliser och civilanställda är uppe i rekordnivåer och att Polismyndigheten har en sammanhållen nationell organisation och en väl fungerande intern förstärkningsorganisation som gör det möjligt att leda, förflytta och kraftsamla resurser över hela landet berättar statsministern tillsammans med rikspolischefen under en presskonferens att flera myndigheter kommer att behöva hjälpa till med gränsbevakningen. Detta för att underlätta belastningen på polisen. Det tycks som att den rekordstora polisiära organisationen inte är tillräckligt stor för uppgiften. Resurser saknas. Det är förståeligt, och det är precis det som en beredskapspolis kan ta höjd för.

Jag är positiv till samarbete mellan olika myndigheter; alla krafter behöver samverka i en pandemi. Däremot är det inte säkert att det skulle gå i samma utsträckning under höjd beredskap och ytterst krig att få hjälp med polisiära uppgifter, då flera myndigheter då har andra uppgifter i totalförsvaret av Sverige. Till det ska läggas alla de viktiga uppgifter som nu inte blir gjorda vid de berörda myndigheterna. Annan verksamhet måste prioriteras ned. I det finns en alternativkostnad som också måste beaktas när vi utvecklar vår beredskap framöver.

Jag vill därför fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att befintlig förstärkningsorganisation inom polisen är tillräcklig för att kunna leda, förflytta och kraftsamla resurser över hela landet vid fredstida extraordinära händelser såsom en pandemi eller höjd beredskap och ytterst krig?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1656 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/00505 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1656 av Daniel Bäckström (C)
Gränsbevakning med hjälp av flera myndigheter

Daniel Bäckström har frågat mig om jag anser att befintlig förstärkningsorganisation inom polisen är tillräcklig för att kunna leda, förflytta och kraftsamla resurser över hela landet vid fredstida extraordinära händelser såsom en pandemi eller höjd beredskap och ytterst krig.

Vi är nu mitt inne i regeringens historiskt stora utbyggnad av polisen över hela landet. Det har aldrig tidigare funnits så många poliser i Sverige som i dag och utbyggnaden av Polismyndigheten fortsätter med full kraft. Målet är att Sverige ska ha 10 000 fler polisanställda år 2024 än vad vi hade vid ingången av 2016. Enligt Polismyndighetens prognos kommer målet att nås och antalet poliser per capita kommer 2024 att vara högre än 2010. Vi är nu mer än halvvägs. Fler poliser och civilanställda är helt centralt för att öka tryggheten i vårt land. Polismyndigheten har i dag också en sammanhållen nationell organisation, en intern förstärkningsorganisation och möjlighet att flexibelt leda, förflytta och kraftsamla resurser över hela landet. Detta sammantaget förbättrar polisens förmåga att hantera en breddad hotbild och hybrida hot från främmande makt i alla konfliktnivåer. Polismyndigheten samarbetar också med andra myndigheter för att myndighetens och statens samlade resurser ska användas så effektivt som möjligt.

I höstas presenterade regeringen därtill den största satsningen på det civila försvaret i modern tid. Personalförsörjningen inom det civila försvaret är en bred och komplex fråga som behöver ses över samlat. Regeringen konstaterar i totalförsvarspropositionen att det är angeläget att göra en översyn av personalförsörjningen inom det civila försvaret som helhet, vilket inkluderar det eventuella behovet av förstärkningsresurser, såsom en beredskapspolisorganisation. Det bör samtidigt övervägas om en sådan översyn av personalförsörjningen även bör omfatta en bredare hotbild, de hybrida hoten och allvarliga fredstida kriser. Ambitionsnivån för detta område behöver samtidigt anpassas efter de finansiella förstärkningar som regeringen har aviserat att fördela inom det civila försvaret.

Polismyndigheten har ett uppdrag som många gånger kräver prioriteringar mellan olika arbetsuppgifter och geografiska områden. Att antalet polisanställda ökar är en förutsättning för bättre tillgänglighet i hela landet. Utbyggnaden av Polismyndigheten är därför ett av regeringens viktigaste uppdrag och det fortsätter vi att arbeta stenhårt med.

Stockholm den 17 februari 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.