Grannlands-tv efter digitalisering

Skriftlig fråga 2006/07:278 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-05
Anmäld
2006-12-06
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2006/07:278 Grannlands-tv efter digitalisering

av Hans Wallmark (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Vecka 44 i år genomfördes Nordiska rådets session i Köpenhamn. Det var ett givande möte med möjlighet för Cristina Husmark Pehrsson att introduceras som ny svensk samarbetsminister. Såvitt kan bedömas skedde detta på ett för svenskt vidkommande bra sätt. I samband med Nordiska rådets sessioner utfärdas efter beslut rekommendationer till de nordiska ländernas regeringar. Rekommendation nr 24/2006 Grannlands-TV efter digitalisering behandlar en för många i gränsbygder bosatta väsentlig frågeställning. Det finns önskemål om att man i samband med införande av digital-tv ska arbeta för att de nordiska public service-kanalerna ska ingå i det kostnadsfria tv-utbudet. Nordiska rådet rekommenderar de nordiska ländernas regeringar att säkra att de nordiska public service-kanalerna ingår i programutbudet när digital-TV införs samt att arbeta för en harmonisering av teknisk standard för digital-TV.

Min fråga till den nordiska samarbetsministern lyder:

Hur avser statsrådet att agera med anledning av Nordiska rådets rekommendation nr 24/2006 om grannlands-tv efter digitalisering?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:278 besvarad av Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:278 Grannlands-tv efter digitalisering

Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

Hans Wallmark har frågat socialförsäkringsministern hur hon avser att agera med anledning av Nordiska rådets rekommendation nr 24/2006 gällande Grannlands-TV efter digitalisering.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan om grannlands-tv rymmer olika frågeställningar och har varit uppe till diskussion vid flera tillfällen under de senaste åren. Den senaste rekommendationen från Nordiska rådet behandlar bland annat möjligheten att sprida grannländernas public service-kanaler i marknätssändningar när dessa digitaliseras och därigenom öppnas för många flera kanaler.

Jag delar Hans Wallmarks intresse för de nordiska frågorna och för möjligheten till kulturutbyte genom tv-sändningar. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det finns flera svårlösta hinder, inte minst ekonomiska, för att fritt sprida grannländernas kanaler i marknäten. De nordiska public service-kanalerna har ett kvalificerat och varierat utbud. För inköpta program betalar företagen upphovsrättsersättning enbart för befolkningen i det egna landet. Detta är en viktig princip så länge företagen finansieras av tv-avgifter från alla hushåll i det egna landet. Om man i stället skulle klarera rättigheter för hela Norden skulle kostnaderna bli helt andra.

Såväl nuvarande lagstiftning som de modeller som upparbetats gör det möjligt att i samband med vidaresändning i ett annat land klarera nya rättigheter. Så sker till exempel i de kabelnät som innehåller utländska betalkanaler. I Finland har det dock visat sig att det finns särskilda svårigheter just när det gäller vidaresändning i digital marksändning. Denna fråga aktualiserades tidigare i höstas då Finlands regering som ett led i det svensk-finska tv-utbytet undersökte möjligheterna att sända SVT 1 och SVT 2 i digital marksändning.

Enligt min mening är det naturligt att man också i marknäten har möjlighet att tillgodose en efterfrågan på nordiska kvalitets tv-kanaler. Därför bör vi fortsätta att gemensamt på nordisk nivå försöka lösa dessa problem.

Jag tycker att det är en viktig princip att det är efterfrågan som ska styra utbudet i marknätet såväl som i andra distributionsformer, till exempel kabel- och satellitdistribution. Samtidigt är det en viktig kulturpolitisk uppgift att stärka samarbetet med de nordiska grannländerna. Det kan i förlängningen bidra till att öka tittarnas efterfrågan på tillgång till nordisk tv och film. Redan i dag bidrar de nordiska public service-företagen till det arbetet genom samarbete företagen emellan som resulterar i omfattande samproduktion och programutväxling.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.