grannländernas påverkan på Zimbabwe

Skriftlig fråga 2001/02:763 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-19
Besvarad
2002-03-01
Anmäld
2002-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 februari

Fråga 2001/02:763

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om grannländernas påverkan på Zimbabwe

Västvärldens påtryckningar för att få Zimbabwes president Robert Mugabe att genomföra fria och demokratiska val är riktiga. De måste dock kompletteras med stor tydlighet från Zimbabwes grannländer för att bli effektiva.

Den regionala samarbetsorganisationen för länder i södra Afrika, SADC, sluter i dag upp bakom Mugabe och Zimbabwe. Samtidigt finns signaler om att vissa länder i mer privata samtal försöker förmå Mugabe att ändra sin politik i mer demokratisk riktning.

Det är viktigt att omvärlden för en dialog med länder i regionen för att förmå dem att påverka Zimbabwes politik i demokratisk riktning. Samtal bör föras med SADC om ansvaret för demokratifrågor och de mänskliga rättigheternas universalitet.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att skapa en dialog med SADC om mänskliga rättigheter och demokrati?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:763 besvarad av

den 1 mars

Svar på frågorna 2001/02:762 om respekten för demokrati i Zimbabwe och 763 om grannländernas påverkan på Zimbabwe

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig hur jag avser att agera dels för att Sverige och EU ska fortsätta påverka i syfte att få president Mugabe att respektera demokratin, dels för att skapa en dialog om mänskliga rättigheter och demokrati med SADC.

Jag delar helt Sten Tolgfors uppfattning att omvärlden måste fortsätta att visa att den inte accepterar det maktmissbruk som i dag plågar folket i Zimbabwe. Sverige tog tidigt avstånd från president Mugabes despotism och i början av 2001 inställde vi som första EU-land det bilaterala utvecklingssamarbetet med Zimbabwes regering.

Utvecklingen i Zimbabwe har under en längre tid varit djupt oroväckande. EU har med Zimbabwes regering försökt etablera en dialog om mänskliga rättigheter, demokratiska principer och rättsstatens betydelse. Denna dialog har dessvärre inte lett till några framsteg. En central målsättning för EU har varit att bidra till fria och rättvisa val i Zimbabwe så att folket får möjlighet att påverka sin egen framtid. Valobservation bedömdes därför av EU som det kanske viktigaste stödet vi kunde ge i nuvarande situation. Trots att Zimbabwes regering officiellt inbjöd EU att observera valen obstruerade regeringen möjligheterna till valobservation. Utvisningen av Pierre Schori, chef för EU:s valobservatörsgrupp, var ett slutgiltigt bevis på detta.

De åtgärder som EU nu vidtagit, bl.a. innefattande riktade sanktioner mot ett tjugotal makthavare, är föranledda av de allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna som Zimbabwes statsledning är ansvarig för.

Jag kan försäkra Sten Tolgfors om att Sveriges och EU:s ögon även fortsatt kommer att vara riktade mot landet och att vi inte kommer att överge Zimbabwes folk.

Zimbabwes grannar inom SADC-området har en central roll att spela för utvecklingen i landet. Vi för en kontinuerlig dialog med SADC-länderna där vi betonar hur viktigt det är att de som grannländer engagerar sig till försvar för demokrati och mänskliga rättigheter i Zimbabwe. Statsministern hade, i ett möte med Sydafrikas president Mbeki i förra veckan, tillfälle att förklara Sveriges och EU:s politik och understryka betydelsen av att demokratiska regeringar fördömer brott mot grundläggande rättigheter.

Situationen i Zimbabwe, och vikten av grannländernas engagemang, diskuterades också vid det informella möte som i januari hölls i Stockholm mellan utrikesministrarna i Norden och nio afrikanska länder.

Sverige och EU för en kontinuerlig dialog med SADC. Mänskliga rättigheter är ett centralt tema i denna dialog. Ett viktigt tillfälle till diskussion kring dessa frågor ges i samband med ett ministermöte mellan EU och SADC i Köpenhamn hösten 2002.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.