Granbarkborre i naturreservat

Skriftlig fråga 2018/19:286 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-20
Överlämnad
2019-02-21
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Förra årets torka gynnade granbarkborren, en insekt som är ett allvarligt hot mot svenska skogar. Angreppen är i dag omfattande, och enligt uppgift berör angreppen till och med mer skog än vad som fjolårets skogsbrand tog. I Östergötland bedöms 267 000 kubikmeter skog vara angripet. Det är mer än vad som någonsin tidigare har uppmätts i skogliga inventeringar. Ett stort problem i sammanhanget är att privata markägare som har marker som gränsar till naturreservat riskerar att drabbas av nya angrepp, trots att de har vidtagit åtgärder för att få bort de angripna träden på sin egen mark. Åtgärder måste därför vidtas även i naturreservaten.
Enligt östgötska medier har Skogsstyrelsen uttalat att de vill att granbarkborren ska börja bekämpas i naturreservaten. Men då naturreservat sorterar under länsstyrelser och Naturvårdsverket är det också de statliga myndigheterna som måste fatta besluten.


Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder är miljö- och klimatministern beredd att vidta för att den viktiga bekämpningen av granbarkborre omedelbart ska kunna påbörjas också i naturreservat?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:286 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

00449/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljö- och klimat

ministern

samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:286 av Betty Malmberg (M)
Granbarkborre i naturreservat

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att den viktiga bekämpningen av granbarkborre omedelbart ska kunna påbörjas också i naturreservat.

Stora angrepp av granbarkborre på stående växande skog kan ge påtagliga konsekvenser för skogsbruket. Det är viktigt att myndigheterna tar sprid-ningen av granbarkborre på allvar och vidtar de åtgärder som krävs för att hindra spridningen. Naturreservat och andra skyddade skogar upptar dock en liten del av skogslandskapet, i Östergötlands län är bara ungefär 1 % av granskogarna belägna i skyddade områden. Det finns ett samarbete mellan länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket när det gäller angrepp av granbarkborre i skyddade skogar. Naturvårdsverket har utarbetat en väg-ledning om vilka åtgärder som länsstyrelserna bör vidta vid omfattande an-grepp av granbarkborre i skyddade områden.

Myndigheterna följer utvecklingen och för närvarande förbereds inga extra åtgärder från regeringen än det som myndigheterna vidtar.

I den budget för 2019 som riksdagen nyligen har beslutat drogs anslaget för åtgärder för värdefull natur kraftigt ned. Av regeringsförklaringen framgår att regeringen vill höja anslagen för skydd av värdefull natur för att skydda den


biologiska mångfalden och värna ekosystemtjänster. Regeringen ser nu över möjligheterna att ändra anslagen och återkommer till riksdagen med förslag.

Stockholm den 27 februari 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.