GPS för larmpaketen

Skriftlig fråga 2001/02:637 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-31
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga 2001/02:637

av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om GPS för larmpaketen

Att skydda personer genom livvakter är tids- och kostnadskrävande. Genom teknisk utveckling finns det dock stora möjligheter att öka skyddet i praktiken, men även förstärka upplevelsen av närhet till effektivt skydd.

Många hotade kvinnor erbjuds i dag skyddade uppgifter och larmpaket, något som dock ofta inte är tillräckligt. Det handlar delvis om att dagens larmpaket har vissa begränsningar.

Modern GPS-teknik skulle som standard i de larmpaket som erbjuds öka tryggheten. Den hotade skulle enkelt kunna larma polisen om hoten samt ange var man befinner sig utan att den som hotar ens märkte det. Det skulle också innebära att de kommunikationsproblem som kan finnas på grund av t.ex. språkproblem blev av mindre avgörande betydelse.

Flertalet länssammanbindningscentraler hos polismyndigheterna har i dag toppmodern kommunikationsutrustning vilket gör det möjligt att till en begränsad kostnad göra det möjligt att ta emot och leda ett GPS-baserat skyddssystem.

Avser justitieministern vidta några åtgärder för att GPS-teknik ska vara standard i de larmpaket som polisen erbjuder bland annat hotade kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:637 besvarad av

den 6 februari

Svar på fråga 2001/02:637 om GPS för larmpaketen

Justitieminister Thomas Bodström

Johan Pehrson har frågat om jag avser vidta några åtgärder för att satellitnavigeringstekniken GPS (global positioning system) ska vara standard i de larmpaket som polisen erbjuder bl.a. hotade kvinnor.

Jag delar helt Johan Pehrsons uppfattning att de fördelar som modern teknik erbjuder bör tillvaratas för att öka tryggheten för personer som skyddas av larmpaket. Utgångspunkten bör naturligtvis vara att den teknik som ger maximal säkerhet och är användarvänlig används. Exakt vilken sorts teknik som är lämplig och bör användas är dock en fråga för polisen att ta ställning till. Jag har inhämtat att Rikspolisstyrelsen har införskaffat drygt 600 nya larmtelefoner som innehåller GPS-teknik, vilka har lämnats ut till polismyndigheterna. Sedan några veckor tillbaka medger tekniken också att telefonens position vid anrop anges på kartan i polismyndigheternas kommunikationscentraler.

Förbättrad teknik är ett sätt att öka tryggheten för utsatta personer. Vi får dock aldrig förledas att tro att tekniken i sig är nyckeln i kampen mot våldet. Regeringen bedriver sedan flera år tillbaka ett omfattande arbete mot våld mot kvinnor. Inom myndigheterna pågår ett arbete inriktat bl.a. på en mer utvecklad tidig risk- och hotbildsbedömning, förbättrade skyddsåtgärder, snabbare handläggning, förbättrat stöd till brottsoffer och ökad samverkan mellan myndigheter samt mellan myndigheter och ideella organisationer.

Som ett led i regeringens långsiktiga arbete mot våld mot kvinnor, remitterade Justitiedepartementet i december 2001 departementspromemorian "Ytterligare åtgärder för att motverka våld i nära relationer" (Ds 2001:73). Promemorians utgångspunkt är att det inte är den som utsätts för trakasserier och våld som ska behöva lämna hemmet. Bl.a. föreslås besöksförbud kunna omfatta den egna bostaden och kunna omfatta ett större geografiskt område än i dag. Remisstiden går ut den 15 mars. En proposition kan överlämnas till riksdagen tidigast hösten 2002.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.