Gotlandsmusiken

Skriftlig fråga 2009/10:7 av Engelhardt, Christer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-16
Anmäld
2009-09-21
Besvarad
2009-09-23
Svar anmält
2009-09-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga

2009/10:7 Gotlandsmusiken

av Christer Engelhardt (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Gotlandsmusiken står inför en osäker framtid då det fattas ekonomiska resurser för att verksamheten ska kunna bedrivas på dagens nivå. Anledningen till detta är i grunden att Kulturrådet har minskat sitt anslag till Gotlandsmusiken, vilket nu visar sig slå hårt mot verksamheten. Nu varslas ett antal musiker om uppsägning som får till följd att Saxofonkvartetten upphör. Kvar blir endast Blåskvintetten och Sinfoniettan, vilket innebär att det nationella uppdraget äventyras då statusen som blåsorkester förloras. Det skulle vara olyckligt om Gotland, nu som egen region, därmed skulle förlora sin blåsorkester.

Gotlandsmusiken har en hög andel statlig finansiering delvis beroende på sitt unika läge i Östersjön, vilket kräver särskilda lösningar. Samarbetet över regiongränserna är inte lika enkelt och i det fall det behövs innebär det högre kostnader än i andra delar av landet.

Statsministern nämnde i regeringsförklaringen att ”regeringen vill stärka kulturens och kreativitetens betydelse i samhället”. Att då föra en ekonomisk politik som innebär minskat anslag till en så viktig regional och folkligt förankrad verksamhet som Gotlandsmusiken upplever jag som ett steg i fel riktning.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att uppfylla statsministerns ord i regeringsförklaringen som också ger bäring på Gotlandsmusikens fortsatta nationella uppdrag som blåsorkester?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:7 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 23 september

Svar på fråga

2009/10:7 Gotlandsmusiken

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Christer Engelhardt har frågat mig vad jag avser att göra för att uppfylla statsministerns ord i regeringsförklaringen som också ger bäring på Gotlandsmusikens fortsatta nationella uppdrag som blåsorkester.

Låt mig först förtydliga att Gotlandsmusiken inte har något nationellt uppdrag som blåsorkester. Det statliga bidraget till Gotlandsmusiken, och därmed indirekt till dess blåsorkester, ges inom ramen för det stöd till regional musikverksamhet som Statens kulturråd självständigt beslutar om och fördelar. Det är inte staten som är huvudman för denna verksamhet utan detta ansvar åvilar Gotlands kommun. Statens bidrag till Gotlandsmusiken uppgår i år till 78 procent av den offentliga finansieringen. Därmed får Gotlandsmusiken det högsta statliga stödet av alla länsmusikorganisationer.

I den kulturpolitiska proposition som regeringen presenterade i måndags, lämnas förslag till en ny modell för ett ökat samspel mellan staten och den kommunala nivån – kommuner och landsting – liksom andra insatser för att främja musiklivets utveckling. Inom musikområdet avser regeringen bland annat att skapa en ny nationell plattform för musiken samtidigt som musikverksamheter på regional nivå och det fria musiklivet på sikt förstärks. I detta sammanhang är det viktigt att poängtera att de regionala huvudmännen har ett stort ansvar för att det finns ett kulturutbud med mångfald, bredd och kvalitet i hela landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.