Göteborgsöverenskommelsens finansiering

Skriftlig fråga 1997/98:111 av Näslund, Ingrid (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-06
Anmäld
1997-11-10
Besvarad
1997-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:111 av Ingrid Näslund (kd) till kommunikationsministern om Göteborgsöverenskommelsens finansiering

I Göteborg har vi stött och blött frågan om trafikinvesteringar i flera år. Den s.k. "Göken" riskerar att bli ett projekt som tränger ut andra ungar ur boet på grund av sin oklara finansiering. Även om förslaget har omarbetats en del kvarstår fortfarande många frågetecken. Finansieringen på ca 9 miljarder kronor är osäker. En utredning skall komma fram till hur projektet skall finansieras. Det känns otryggt att gå in i en uppgörelse under sådana premisser. Man kan också se tydliga övervältringar från staten till kommunerna. Flera av projekten är egentligen rena statliga angelägenheter, bl.a. Mölndalsdelarna. Vi vet av erfarenhet att infrastrukturprojekt har en tendens att fördyras från kalkyl till fullbordat faktum. Detta plus ett antal miljöpolitiska frågetecken gör att många känner sig mycket tveksamma till nuvarande förslag. Kommunikationsministern har tidigare villkorat löftet om förtidsbetalning till att beslutet skall grundas på en bred majoritet i Göteborgsregionen. Som det nu har utvecklat sig är det minsta möjliga majoritet utan blocköverskridande i flera kommuner, ett par rösters övervikt i Partille och Mölndal. Öckerö kommun har sagt nej. Den av ministern efterfrågade breda majoriteten har inte infunnit sig.

Mot bakgrund av detta vill jag rikta följande fråga till kommunikationsminister Ines Uusmann:

Avser ministern att driva "Göken" vidare trots att den efterfrågade breda majoriteten inte finns?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:111 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:111 om Göteborgsöverenskommelsens finansiering
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

Ingrid Näslund har frågat mig om jag avser driva Göteborgsöverenskommelsen ("Göken") vidare trots att den efterfrågade breda majoriteten inte finns.

I den ekonomiska vårpropositionen (prop. 1996/97:150) föreslog regeringen att de lånefinansierade vägprojekten i Göteborgsöverenskommelsen skulle finansieras med anslag över statsbudgeten fr.o.m. 1999 i avvaktan på en regional finansiering.

I proposition 1996/97:160, Långsiktigt hållbara trafiklösningar i Stockholm och Göteborg, anförde regeringen att de vägobjekt som ingår i trafiklösningen för Göteborg inte omfattas av aktuella statliga infrastrukturplaner och att dessa måste finansieras genom någon form av regional finansiering, men att ytterligare utredningar av formerna för sådan finansiering krävs. Om miljöstyrande vägavgifter skulle ingå i den regionala finansieringen krävs att blocköverskridande majoriteter står bakom sådana system.

I avvaktan på dessa utredningar anförde regeringen att kostnaderna för de aktuella projekten skall finansieras över statsbudgeten fr.o.m. år 1999 och att den nationella finansieringen skall omprövas när förutsättningarna för regional finansiering föreligger.

Jag har vidare erfarit att medlemskommunerna i Göteborgsregionens kommunalförbund med några få undantag har godkänt det av förbundsstyrelsen utarbetade förslaget till förändrad överenskommelse.

Dessa beslut har i många fall inte varit blocköverskridande men majoriteten är ändå betryggande i de kommuner som närmast berörs av de aktuella projekten.

Mot bakgrund av det jag anfört avser jag att driva Göteborgsöverenskommelsen vidare från regeringens sida enligt de bemyndiganden som riksdagen tidigare givit regeringen och med den fortsatta inriktning som framgår av förslagen i proposition 1996/97:160 om riksdagen så beslutar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.