Göteborgs hamn

Skriftlig fråga 2016/17:312 av Cecilia Magnusson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-11
Överlämnad
2016-11-14
Anmäld
2016-11-15
Svarsdatum
2016-11-23
Sista svarsdatum
2016-11-23
Besvarad
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Göteborgs hamn är Skandinaviens största hamn. Den är en viktig angelägenhet för hela landet eftersom 25 procent av all varuhandel och 60 procent av containerhandeln går via hamnen. Den är utpekad av EU som core-hamn och godkänd av USA som importhamn.

Anläggningarna inom hamnen är klassade som skyddsobjekt. På senare år har problemet med intrång i skyddsobjekten, av personer som vill bli fripassagerare på fartyg, ökat i en allt högre takt. De vill helst till USA eller Storbritannien, som hamnen har direktanlöp till. Dessa intrång som också innebär skador på de säkerhetstekniska och fysiska anläggningarna förorsakar stora kostnader, och påföljderna för tillgrepp mot skyddsobjekten är ringa, i bästa fall böter. Den vanligaste konsekvensen är att den som begått brottet blir satt på fri fot och kan upprepa brottsligheten. Det finns exempel på upprepade intrång på upp till fem försök av samma person.

Sedan maj 2015 har det upprättats 71 anmälningar med 176 personer inblandade. Så som rättsvårdande myndigheter ser på intrången i dessa skyddsobjekt är det inte mer allvarligt att ta sig in i ett sådant än i en inhägnad del av ett butiksområde.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka värnet av skyddsobjekt och skärpa påföljderna för dem som gör intrång?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:312 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2016/01480/RS

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:312 av Cecilia Magnusson (M) Göteborgs hamn

Cecilia Magnusson har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vilka åtgärder justitie- och migrationsministern avser att vidta för att öka värnet av skyddsobjekt och skärpa påföljderna för dem som gör intrång. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Ett beslut enligt skyddslagen (2010:305) om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet. Det är den som äger eller nyttjar skyddsobjektet som ansvarar för att objektet bevakas. Skyddslagen, och brottsbalken, innehåller också straffbestämmelser som kan bli tillämpliga vid obehörigt tillträde.

Det pågår en översyn av om den straffrättsliga regleringen avseende obehörigt tillträde till skyddsobjekt är lämpligt utformad. Ärendet bereds inom Regeringskansliet. Bland annat med anledning av riksdagens tillkännagivande (bet. 2015/16:FöU6) planerar jag även att låta se över vissa andra frågor som syftar till att förbättra skyddet för skyddsobjekt.

Stockholm den 23 november 2016

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.