Till innehåll på sidan

Göteborgare som strider för terroristorganisationer i Syrien och Irak

Skriftlig fråga 2014/15:91 av Robert Hannah (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-19
Överlämnad
2014-11-20
Anmäld
2014-11-25
Svarsdatum
2014-11-26
Sista svarsdatum
2014-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgifter från polisen har över 80 svenskar åkt till Syrien och Irak för att strida för terroristorganisationer. Uttalanden från stridande själva pekar på att siffran kan vara över 200 svenskar. Göteborg är kraftigt överrepresenterat i antalet personer som valt att strida för dessa organisationer. Samtidigt finns rapporter om att samordningen mellan svenska myndigheter brister och att kontakter med myndigheter i Göteborg är begränsade.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

Vilka åtgärder har ministern vidtagit och vad avser ministern att göra för att förbättra samordningen mellan svenska statliga myndigheter och lokala myndigheter i Göteborg för att komma till få bukt med problemet med stridande från Göteborg

Svar på skriftlig fråga 2014/15:91 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2014/7028

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:91 av Robert Hannah (FP) Göteborgare som strider för terroristorganisationer i Syrien och Irak

Robert Hannah har frågat justitieministern vilka åtgärder ministern har vidtagit och vad ministern avser att göra för att förbättra samordningen mellan svenska statliga myndigheter och lokala myndigheter i Göteborg för att få bukt med problemet med stridande från Göteborg. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen ser allvarligt på problematiken med att personer reser till konfliktområden för att delta i terroristhandlingar. De som reser iväg utgör ett hot på platsen de reser till och utsätter även sig själva för fara. De som återvänder till Sverige kan också utgöra ett hot mot Sverige och svenska intressen.

Säkerhetspolisen har det huvudsakliga ansvaret för terrorismbekämpningen i Sverige. Säkerhetspolisen följer utvecklingen på detta område och agerar i enlighet med sitt mandat för att motverka problemen, även med förebyggande åtgärder. Problematiken kräver dock förebyggande insatser från många aktörer.

Det krävs specifika insatser för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Det finns ett stort behov av förebyggande arbete i syfte att aktivt minska rekrytering och det aktiva stödet till våldsbejakande religiös och politisk extremism. I syfte att stärka detta arbete på nationell och lokal nivå har en särskild nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism blivit tillsatt.

Regeringen har i budgetpropositionen lyft fram att det finns potential att ytterligare förbättra det brottsförebyggande arbetet och att det är ett arbete som omfattar många aktörer såväl inom som utom rättsväsendet. Det brottsförebyggande arbetet ska bedrivas i hela landet på lokal, regional och nationell nivå och inkludera ett brett spektrum av åtgärder. När det gäller samverkan mellan statliga och kommunala myndigheter anser regeringen att de lokala samverkansöverenskommelserna mellan polis och kommun måste få ett större genomslag i praktiken. När den lokala problembilden visar att det finns problem med radikalisering ska även detta omfattas av samverkan.

Med relevanta problembeskrivningar och forskning och utvärdering som grund finns det möjlighet att utveckla det brottsförebyggande arbetet. Regeringen avser att verka för en sådan utveckling.

Stockholm den 26 november 2014

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.