Göingepaket

Skriftlig fråga 2005/06:1215 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-15
Anmäld
2006-03-15
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga 2005/06:1215 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Göingepaket

I går meddelade Scania att man lägger ned produktionen på fabriken i Sibbhult. 550 personer berörs. Detta är ett tungt slag för hela regionen. Nordöstra Skåne är en region med god tillväxtpotential, men de senaste åren har det gått trögt. Arbetslösheten är till exempel högre än för ett år sedan och ungdomsarbetslösheten är oroande hög.

När andra delar av Sverige drabbats av tunga nedläggningar har regeringen ofta snabbt varit ute och lovat hjälp. Det var så det gick till när nordöstra Skåne förlorade infrastrukturpengar till utbyggnaden av E 22.

Det stöd nordöstra Skåne behöver är inte konstgjorda jobb eller att statliga jobb flyttas från annan ort. Det som behövs är ett paket som tar till vara och utvecklar den växtkraft och de idéer som redan finns. Det kan handla om att underlätta för befintliga företag, vissa utbildningsinsatser, hjälp med marknadsföring och liknande.

Avser statsrådet att ta initiativ till ett Göingepaket med insatser för att stärka nordöstra Skåne?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1215 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1215 om Göingepaket

Statsrådet Ulrica Messing

Christer Nylander har frågat mig om jag avser att ta initiativ till ett Göingepaket med insatser för att stärka nordöstra Skåne. Frågan är ställd mot bakgrund av Scanias planerade nedläggning av verksamheten i Sibbhult.

Låt mig först säga att det alltid innebär stora omställningar, bland annat för enskilda, kommuner och regioner, när en verksamhet av den här storleksordningen läggs ned, även om det i det här fallet kommer att ske gradvis under tre år.

Enligt vad jag har erfarit har Scania, kommunledningen i Östra Göinge, Region Skåne och arbetstagarorganisationerna upprättat en arbetsgrupp och en kontinuerlig dialog förs mellan dessa.

Arbetsmarknadsstyrelsen och länsarbetsnämnderna har ett tydligt uppdrag från regeringen och en beredskap att säkerställa att nödvändiga resurser och kompetens för arbetsmarknadspolitiska insatser styrs till de områden där de bäst behövs.

Östra Göinge utgör tillsammans med kommunerna Hässleholm, Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad en lokal arbetsmarknadsregion. Som Christer Nylander påpekar är nordöstra Skåne en region med god tillväxtpotential.

Jag förstår allvaret i situationen och jag är övertygad om att det är genom att olika aktörer, offentliga och privata, kraftsamlar kring åtgärder i syfte att stärka konkurrenskraften på lokal och regional nivå som de bästa förutsättningarna för ett konkurrenskraftigt näringsliv i nordöstra Skåne skapas. Skånes regionala tillväxtprogram är i detta sammanhang ett viktigt verktyg för en långsiktigt hållbar regional utveckling.

Jag kommer naturligtvis att följa utvecklingen i nordöstra Skåne men avser för närvarande inte att presentera några särskilda insatser för regionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.