Godstransporter

Skriftlig fråga 2016/17:1117 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-23
Överlämnad
2017-03-25
Anmäld
2017-03-28
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen har tydligt uttalat att man vill minska de stora godsflöden som i dag transporteras på väg och att flytta över dessa på järnväg och sjötransporter. Ur miljösynpunkt och ur ett trängselperspektiv är det mycket positivt att minska mängden långväga godstransporter med lastbil. Vi vet att det är trångt på våra järnvägar och att det är svårt att få tåglägen för godstransporter samt att det framöver planeras efterlängtat underhåll av järnvägen, vilket inte ger mer luckor för mer trafik. Om man vänder blicken mot sjöfarten så har Sjöfartsverket, som är avgiftsfinansierat, redovisat en ny avgiftsmodell för sjöfarten som slår mycket hårt mot den del av sjöfarten som trafikerar Vänern. Sjöfartsverkets nya förslag ger en avgiftsökning med närmare 100 procent för en transport från Göteborg till Vänerhamn och tillbaka. En kostnadsökning med närmare 100 procent kommer att medföra att stora mängder gods flyttar från sjötransporter till vägtransporter där man dessutom kan få godset levererat från dörr till dörr för en lägre kostnad.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet och regeringen att se över de kostnadsökningar som Sjöfartsverket föreslår för inlands- och kustsjöfarten för att få till en överflyttning av gods till sjötransporter?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1117 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/02325/SUBT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1117 av Jimmy Ståhl (SD) Godstransporter

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag och regeringen avser att se över de kostnadsökningar som Sjöfartsverket föreslår för inlands- och kustsjöfarten för att få till en överflyttning av gods till sjötransporter.

Det är riktigt som Jimmy Ståhl skriver i sin fråga att regeringen har ett tydligt mål att flytta gods från vägtransporter till järnväg och sjöfart. Det är viktigt för att både minska transportsektorns klimatpåverkan och för att den svenska exportindustrin ska få ökad tillgång till kapacitetsstarka godstransporter.

Sjöfartsverket är ett affärsverk och finansieras huvudsakligen av de avgifter som handelssjöfarten betalar. Det är Sjöfartsverket som till stora delar bestämmer avgifternas storlek. För att säkerställa att Sjöfartsverkets har en ekonomi i balans senast den 31 december 2017 gav regeringen verket i uppdrag under 2015 att utarbeta en sådan ny avgiftsmodell. Avsikten är att den nya modellen ska börja gälla från den 1 januari 2018.

Det är viktigt att understryka att avgiftsmodellbytet inte påverkar Sjöfartsverkets totala intäkter. Den kommer dock att resultera i att vissa aktörer får betala mer och vissa betala mindre jämfört med det nuvarande systemet. En av de rabatter som justeras i den nya avgiftsmodellen är den regionala lotsrabatt som finns i Trollhätte kanal och Vänern. Lotsrabatten i Trollhätte kanal och Vänern uppgår i dagsläget till 65 procent av lotsavgiften. I den nya avgiftsmodellen justeras detta till 30 procent, vilket motsvarar den extra tid som en lotsning tar i detta vattenområde i jämförelse med övriga lotsområden på grund av broöppningar, slussningar och hastighetsbegränsningar. Justeringen av rabattnivån innebär att ett fartygs avgifter i vissa fall kan öka med 100 procent.

Sjöfartsverket introducerar samtidigt en ny nationell rabatt för lotsningar som tar lång tid. Vid en lotsning som tar över 7 timmar rabatteras de överskjutande timmarna med 40 procent. I genomsnitt är lotsningarna i Trollhätte kanal och Vänern längre än i övriga landet och kommer därför att kunna dra nytta av denna nya rabatt. Detta innebär att ett fartyg som lotsas i Trollhätte kanal och Vänern erhåller 30 procent rabatt de första sju timmarna för att sedan erhålla 70 procent rabatt på överskjutande timmar.

Den 30 december 2016 redovisade Sjöfartsverket det regeringsuppdrag som handlade om att analysera utvecklingspotentialen för inlands- och kustsjöfart. Slutsatserna och åtgärdsförslagen har en bred inriktning och berör många olika aktörer. Olika avgifter spelar en viktig roll vid val av transportupplägg. Jag kan konstatera att i Sjöfartsverkets rapport framkommer att verkets avgifter utgör en mindre del av de totala transportkostnaderna. Sjöfartsverkets uppdragsredovisning bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag kommer att följa denna fråga mycket noggrant.

Stockholm den 5 april 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.