Till innehåll på sidan

godis och läsk med anknytning till narkotika

Skriftlig fråga 2002/03:358 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-20
Anmäld
2002-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-22
Svar anmält
2003-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga 2002/03:358

av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Morgan Johansson om godis och läsk med anknytning till narkotika

Det finns olika metoder att göra reklam för narkotika. Enligt tidningsuppgifter så blir det allt vanligare med läsk- och godisprodukter som vill sprida ett budskap som syftar till legalisering av narkotika i Sverige. Produkterna uppges ha smak av hampa och har drogliberala namn. Polisen uttalar sin oro över dessa smart drugs och menar att de inte har möjlighet att kontrollera innehållet i dem eller övervaka försäljningen. Detta sätt att medvetet försöka locka barn och ungdomar att se narkotiska produkter som något tillåtet och ofarligt är upprörande och kan få svåra följder inom en snar framtid.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stoppa denna produktion och försäljning av godis och läsk med anknytning till narkotika?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:358 besvarad av

den 22 januari

Svar på fråga 2002/03:358 om godis och läsk med anknytning till narkotika

Statsrådet Morgan Johansson

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa produktion och försäljning av godis och läsk med anknytning till narkotika.

Att olika produkter marknadsförs på ett sådant sätt att de ska förknippas med narkotika är ett välkänt problem, även om vi i Sverige har varit relativt förskonade. Vi kan tyvärr se kläder med stora cannabisblad, hampaöl och cannabistuggummi, för att ta några exempel. Jag utgår från att dessa produkter inte innehåller några narkotikaklassade produkter. Om så skulle vara fallet är det ju självfallet ett narkotikabrott som ska beivras.

Jag delar helt Lars-Ivar Ericsons uppfattning att på detta sätt glorifiera och marknadsföra narkotika är upprörande och stötande, men det är svårt att på ett rättssäkert sätt förbjuda en vara som faktiskt inte innehåller några olagliga ämnen. Även att marknadsföra en drogpositiv åsikt omfattas ju av vår grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Min uppfattning är att detta är ett problem som i första hand ska lösas på andra sätt än genom lagstiftning. Det handlar om att förbättra det drogförebyggande arbetet bland barn och ungdomar. Detta är ett uppdrag som den narkotikapolitiske samordnaren har fått i uppdrag att göra inom ramen för den narkotikahandlingsplan (prop.2001/02:91) som regeringen presenterade i januari år 2002.

Jag tror dock att den mest effektiva åtgärden är att alla vi som är engagerade i frågan uppmärksammar de företag som bedriver denna typ av marknadsföring och försöker påverka dem att ta bort produkterna ur sortimentet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.