Glykolen, båtmotorerna och Östersjön

Skriftlig fråga 2005/06:1951 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-08-10
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 juli

Fråga 2005/06:1951 av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Glykolen, båtmotorerna och Östersjön

Östersjön är ett utsatt och mycket känsligt hav. Allt måste göras för att dels rädda de känsliga ekosystemen, dels också för att ge människor möjlighet att uppleva och njuta av dem. Det ökande antalet fritidsbåtar, av allt större storlek, ger möjlighet till denna upplevelse men kan också utgöra problem för havsmiljön.

Samtliga inombordsmotorer konserveras under vintern med glykol som körs in och stannar kvar i sjövattensystemet. Enligt miljödeklarationen bör etylenglykol samlas upp och hanteras som farligt avfall. På våren läggs båtarna i sjön, startas upp och glykolen hamnar i havet, bland annat i Östersjön.

I andra europeiska länder startas motorerna på land för att glykolen ska kunna samlas upp före sjösättning. Från RUT @ riksdagens utredningstjänst (dnr 2006:608) @ har jag fått reda på att i Sverige "saknas information om vilket förfarande som är det vanligaste" och att Sjöfartsverkets föreskrifter om mottagning av avfall från fritidsbåtar inte berör frågan om vad som är lagligt att släppa ut eller sprida i naturen. Den allra största delen av glykolhanteringen förutsätts ske inom ramen för en verksamhet såsom servicevarv och båtuppläggningsplats.

Min fråga till statsrådet Lena Sommestad är vilka åtgärder hon tänker vidta för att hantera detta problem.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1951 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2005/06:1951 om glykolen, båtmotorerna och Östersjön

Statsrådet Ulrica Messing

Sverker Thorén har frågat Lena Sommestad vilka åtgärder hon tänker vidta för att förhindra att glykol från båtmotorer hamnar i Östersjön.

Arbetsfördelningen inom regeringen är sådan att denna fråga ligger inom mitt ansvarsområde.

Jag delar Sverker Thoréns uppfattning att Östersjön är ett utsatt och känsligt hav. Det är också därför olika åtgärder vidtas inom olika sektorer för att skydda Östersjöns ekosystem.

Glykol används i fritidsbåtsmotorer som ett medel för att förhindra frostskador. Båtägare ska följa de råd och anvisningar som finns om hur glykolen ska hanteras. Det är riktigt som Sverker Thorén säger att glykolhanteringen förutsätts ske inom ramen för en verksamhet såsom servicevarv och båtuppläggningsplatser.

Mer än 70 % av motorerna på fritidsbåtarna är utombordare och i dessa motorer finns det ingen anledning att använda glykol enligt uppgift jag har tagit del av från Sjöfartsverket. Enligt dessa uppgifter har vissa inombordsmotorer glykol i kylsystemet och det ska vara lika lätt att omhänderta glykolen i båtmotorn som det är att ta hand om motoroljan vid ett oljebyte.

Jag ser i dagsläget ingen anledning att vidta några åtgärder rörande denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.