Globalt vapenembargo gentemot Burma

Skriftlig fråga 2008/09:1152 av Ernkrans, Matilda (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-14
Anmäld
2009-08-20
Besvarad
2009-08-28
Svar anmält
2009-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 augusti

Fråga

2008/09:1152 Globalt vapenembargo gentemot Burma

av Matilda Ernkrans (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I tisdags dömde en domstol i Rangoon fredspristagaren Aung San Suu Kyi till tre års fängelse och straffarbete. Domen ändrades dock omedelbart till 18 månaders husarrest. Domen har väckt stor internationell vrede och många uttalanden har varit skarpa, så även det svenska. Statsminister Reinfeldt, som nu för EU:s talan, har krävt ett villkorslöst frigivande av Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi. EU har också skärpt sanktionerna mot diverse statsägda företag och de personer som hålls direkt ansvariga för domen mot Suu Kyi. Detta välkomnar jag.

Emellertid är det nu hög tid att gå från ord till handling. Sanktionerna gentemot Burmas regim har inte nått avsedd effekt. Många internationella Burmakännare och andra med djupt engagemang i frågan har länge krävt ett vapenembargo mot Burma. Jag delar denna åsikt.

Ett av säkerhetsrådet beslutat FN-embargo gentemot Burma måste införas så snart som möjligt. Militärjuntans förtryck kommer inte att tolereras längre.

Under Sveriges ordförandeskap i EU har vi en unik chans att föra upp frågan om vapenembargo på säkerhetsrådets dagordning.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är huruvida han kommer att agera i riktning mot ett globalt vapenembargo mot Burma.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1152 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 augusti

Svar på fråga

2008/09:1152 Globalt vapenembargo gentemot Burma

Utrikesminister Carl Bildt

Matilda Ernkrans har frågat mig huruvida jag kommer att agera i riktning mot ett globalt vapenembargo mot Burma.

Omfattningen av sanktionerna mot Burma har sedan de tillkom i oktober 1996 successivt utökats med anledning av bristen på framsteg i fråga om demokratisering och regimens fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Sanktionerna syftar bland annat till att öka trycket mot militärregimen i landet och att tillmötesgå det internationella samfundets krav på respekt för de mänskliga rättigheterna.

Inom EU är det en självklarhet att ett vapenembargo föreligger mot Burma. Sedan många år gäller i förhållande till Burma förutom förbud mot export av krigsmateriel också förbud mot export av utrustning som kan användas för internt förtryck. Vissa länder utanför EU har också infört vapenembargo och andra sanktioner gentemot Burma, bland andra USA och Kanada. Det har dock inte varit möjligt att få internationell enighet i frågan och FN:s säkerhetsråd har hittills inte beslutat om vare sig vapenembargo eller andra sanktioner mot landet. I dagsläget är det inte troligt att förslag om ett FN-sanktionerat vapenembargo skulle få tillräckligt stöd.

I sin dialog med Burmas grannländer, som har en nyckelroll, och andra internationella aktörer kommer EU att fortsätta att uppmana till ökat tryck mot regimen i Burma, vilket bland annat kan ske genom att införa ett globalt vapenembargo.

Jag kan försäkra Matilda Ernkrans om regeringens fortsatta engagemang för ett demokratiskt Burma och att Sverige även fortsättningsvis, inklusive under det svenska EU-ordförandeskapet, kommer att verka aktivt för att stärka det internationella trycket i syfte att få till stånd ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och demokratiska reformer i Burma.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.