Globalt immunitetspassprogram

Skriftlig fråga 2020/21:2441 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-06
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kina har enligt uppgifter pressat Världshälsoorganisationen att få driva ett globalt vaccinations- eller immunitetspassprogram mot covid-19. Att Kina önskar ta på sig denna roll är inte särskilt konstigt. De ligger i många avseenden i framkant när det kommer till teknologi och har ett stort intresse av att bli en större global aktör, inte minst avseende kontroll av information och vital infrastruktur. Som första land i världen har de infört en form av viruspass i ett försök att öka de internationella resorna, delvis för att stävja det faktum att turistsektorn minskat omkring 70 procent till följd av pandemin.

Att kunna öka rörelsefriheten genom vaccinations- eller immunitetspass är naturligtvis inte någonting negativt. Det ligger dock i allas intresse att säkerställa att enskilda individers integritet inte skadas samt att känslig information inte hamnar hos fel aktörer. I fallet Kina handlar det om att ett land som övervakar sina egna medborgare i detalj och har blivit världskänt för att rangordna medborgarna i ett socialt kreditsystem. Vidare är det ett land som i en allt större omfattning än tidigare tagit för sig ordentligt globalt, inte minst i fattigare utvecklingsländer. Det finns därför skäl till oro när de önskar leda arbetet med en form av globalt id.

Fyra stora ekonomier i Asien och Stillahavsområdet – USA, Japan, Indien och Australien – har haft ett virtuellt toppmöte för att diskutera ett regionalt samarbete för att bland annat motverka det växande kinesiska ekonomiska inflytandet som följer den kinesiska vaccindiplomati som tycks ta form. Mot bakgrund av detta kan det vara intressant att höra vad utrikesministern har för planer.

Socialminister Lena Hallengren önskas därför svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på det globala arbetet med vaccinations- eller immunitetspass samt på Sveriges roll i detta, och kan vi förvänta oss att ministern agerar i syfte att säkerställa att ett sådant system inte riskerar att sprida känsliga uppgifter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2441 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2441 Globalt immunitetspassprogram av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på det globala arbetet med vaccinations- eller immunitetspass samt på Sveriges roll i detta, och om man kan förvänta sig att jag agerar i syfte att säkerställa att ett sådant system inte riskerar att sprida känsliga uppgifter.

EU-kommissionen presenterade den 17 mars ett förslag till en förordning om en ram för utfärdande, kontroll och godtagande av interoperabla intyg om vaccination, testning och tillfrisknande för att underlätta fri rörlighet under covid-19-pandemin (digitalt grönt intyg). Av förslaget framgår bl.a. att säkerhetsfrågor samt intygens överensstämmelse med unionens dataskyddslagstiftning är avgörande för att de ska kunna godtas i alla medlemsstater. Till förslaget är knutet en förordning om utfärdande av sådana intyg till tredjelandsmedborgare som lagligen vistas i en EU-medlemsstat. Förhandlingar om förordningen pågår. Regeringen har tidigare gett Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten i uppdrag att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinationsintyg i det arbete som Europeiska kommissionen respektive Världshälsoorganisationen (WHO) gör.

Vidare har regeringen i en extraändringsbudget (prop. 2020/21:166) föreslagit en satsning på vaccinationsbevis som ska vara internationellt accepterade. Den digitala infrastrukturen för dessa ska bland annat säkerställa att kraven på skydd för den personliga integriteten efterlevs.

Stockholm den 14 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.