Georgiens rätt till sitt territorium

Skriftlig fråga 2017/18:726 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-06
Överlämnad
2018-02-07
Anmäld
2018-02-08
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Rysslands agerande i de georgiska regionerna Abchazien och Sydossetien är oacceptabelt och sker i strid med grundläggande friheter och internationell rätt. Rysslands agerande sker även i strid med EU:s överenskommelse om vapenvila från den 12 augusti 2008. Det ryska agerandet underminerar den europeiska säkerhetsordningen och är destabiliserande.

Georgien har vid ett flertal tillfällen kontaktat den ryska regeringen i syfte att förmå Ryska federationen att i enlighet med överenskommelsen om vapenvila upphöra med sina militära attacker och dra tillbaka sina militära styrkor från georgiskt territorium.

Vidare är Sydossetien ockuperat av Ryssland, och den ryskledda lokala ledningen planerar att genomföra en illegal folkomröstning om Sydossetiens geografiska tillhörighet. Georgien har aldrig godkänt genomförande av en folkomröstning, varför denna i så fall skulle ske i strid med Georgiens beslut.

Den 24 januari i år beslutade den ryska duman att inkorporera icke-ryska militära styrkor i Sydossetien i den ryska militären.

Rysslands agerande i Georgien är fullständigt oacceptabelt och förödande för Georgien och dess folk. EU bör agera kraftfullt i syfte att förmå Ryssland att agera i enlighet med överenskommelsen från den 12 augusti 2008 och omgående införa vapenvila samt respektera Georgiens rätt till sitt territorium.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är ministern beredd att vid kommande möte med EU:s utrikesministrar verka aktivt för att EU ska intensifiera sitt engagemang i Georgien i syfte att få Ryssland att tillämpa vapenvila i enlighet med överenskommelsen från 2008?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:726 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksd

agen


Svar på fråga 2017/18:726 av Margareta Cederfelt (M)
Georgiens rätt till sitt territorium

Margareta Cederfelt har frågat mig om min avsikt att vid kommande möte med EU:s utrikesministrar verka aktivt för att EU ska intensifiera sitt engagemang i Georgien i syfte att få Ryssland att tillämpa vapenvila i enlighet med överenskommelsen från 2008.

Jag delar frågeställarens oro vad gäller Rysslands agerande i de georgiska regionerna Abchazien och Sydossetien. Sveriges starka stöd till Georgiens suveränitet och territoriella integritet ligger fast. Exempelvis är Sverige den näst största bidragande medlemsstaten av sekonderad personal till EU:s observatörsmission (EUMM).

Inom EU är Sverige en av de mest drivande medlemsstaterna för att EU ska fortsätta att föra en aktiv engagemangspolitik gentemot Georgien. Senast i OSSE den 1 februari 2018 fördömde EU det beslut som fattades av ryska duman den 24 januari 2018 om att inkorporera icke-ryska militära styrkor i Sydossetien i den ryska militären. EU poängterar i uttalandet att beslutet, i likhet med de tidigare avtal som ingåtts mellan Ryssland och Sydossetien, bryter mot Georgiens suveränitet och territoriella integritet och strider mot den överenskomna vapenvilan från 2008.

Utöver det ovannämnda beslutet ser regeringen med stor oro på öppnandet av tullkontor i anslutning till de administrativa begränsningslinjerna (ABL) vid såväl Abchazien som Sydossetien. Likaså beklagar vi planerna att öppna vallokaler i Sydossetien inför det ryska presidentvalet. Dessa frågor diskuteras löpande inom bland annat EU och OSSE. Sverige har också stöttat Georgiens resolutionsinitiativ i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vilken ger mandat till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att regelbundet rapportera om MR-situationen i de två georgiska regionerna.

Regeringen kommer att fortsätta att uppmärksamma situationen och utvecklingen i utbrytarregionerna och samtidigt ge sitt fulla stöd till EU:s fortsatta engagemang för en fredlig lösning i Georgien.

Stockholm den 14 februari 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.