Genuskrav inom fordonsindustrin

Skriftlig fråga 2005/06:123 av Schyman, Gudrun (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-13
Anmäld
2005-10-13
Besvarad
2005-10-19
Svar anmält
2005-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2005/06:123 av Gudrun Schyman (-) till näringsminister Thomas Östros (s)

Genuskrav inom fordonsindustrin

I en nyligen avfattad dom i arbetsdomstolen dömdes Volvo att betala en kvinna som anmält företaget till JämO ett skadestånd på 40 000 kr.

Produktionstekniken vid Volvo Torslandas löpande band klarar bara bilbyggare som är under 195 centimeter och över 163 centimeter. Den begränsningen drabbar 1 % av männen och 28 % av kvinnorna.

Den 19 augusti i år fick fordonsindustrin, genom ett avtal inom ramen för det så kallade Trollhättepaketet, närmare 1 miljard kronor (910 miljoner) till forskning och utveckling inom IT och produktionsteknik i fordonsindustrin. Över 600 miljoner av forskningspengarna ska gå till produktionsteknisk forskning.

Forskningen är väl motiverad men inte utan tydliga jämställdhetskrav! Om den statliga satsningen inte ens antyder några genuskrav kommer genusfrågan heller inte att komma upp i förhandling i programstyrelsen. Där sitter åtta personer, fyra från staten och Göteborgsregionen och fyra från industrin. Samtliga är män.

Att inga jämställdhetskrav ställs över huvud taget i Trollhättepaketet bevisar tråkigt nog en betydande tillbakagång för genusfrågorna inom verkstadsindustrin.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att föra in genuskrav i satsningen på utveckling av fordonsindustrin?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:123 besvarad av

den 19 oktober

Svar på frågorna 2005/06:112 om jämställdhet i näringslivsfrågor och 123 om genuskrav inom fordonsindustrin

Näringsminister Thomas Östros

Gudrun Schyman har frågat mig om vad jag avser att vidta för åtgärder för att föra in genuskrav i satsningen på utveckling av fordonsindustrin samt frågat Jens Orback om han avser att vidta några åtgärder med anledning av att det så kallade Trollhättepaketet saknar jämställdhetsperspektiv. Som näringsminister besvarar jag båda frågorna.

En liknande fråga har ställts till Leif Pagrotsky beträffande jämställdheten inom statens FoU-satsningar och den programstyrelse som ska svara för fördelningen av forskningsbidragen i Trollhättepaketet.

Inom mitt ansvarsområde bedrivs för närvarande ett arbete med att ta fram strategiprogram för en rad branscher. Detta arbete sker gemensamt med industrin, myndigheter och fackliga organisationer och utgår från strategin Innovativa Sverige @ en strategi för tillväxt och förnyelse (Ds 2004:36) som presenterades i juni 2004. Innovationsstrategin är en viktig plattform för regeringens utformning av en tillväxt- och sysselsättningsinriktad politik. I strategin slås bland annat fast att det är nödvändigt att stärka utvecklingen av arbetsplatser där både kvinnors och mäns fulla kapacitet ges förutsättningar att utvecklas och där nytänkande stimuleras som kan leda till både nya arbetssätt och nya produkter. Det är även en viktig utmaning för Sveriges arbetsgivare, offentliga och privata, att bättre ta vara på människors kompetens, oavsett kön, ålder eller ursprung.

Enligt min mening bör bredden av kompetenser, erfarenheter och den mångfald som finns hos kvinnor och män tas till vara på ett bättre sätt. Ökad delaktighet och inflytande bör stimuleras för att ge nya impulser och stärka möjligheterna att främja kreativa och dynamiska arbetsmarknader.

Ett strategiprogram för fordonsindustrin kommer att presenteras inom en månad. Utan att föregripa detta arbete vill jag påtala att genusfrågorna kommer att behandlas ur flera perspektiv i enlighet med ovanstående. En rad åtgärder kommer att föreslås i programmet, bland annat för att säkerställa kompetensförsörjning och tillgång på arbetskraft inom fordonsindustrin.

Inom strategiprogrammet behandlas frågor om behov och förutsättningar för kompetensförsörjning inom fordonsindustrin. Både nationellt och regionalt bör dessa frågor följas upp för att tillgodose behov av personal. Det är häri väsentligt att beakta jämställdhetsperspektivet inom alla yrkeskategorier.

Vidare beror fordonsindustrins möjligheter att rekrytera personal av fler faktorer än utbildning, till exempel möjligheterna till arbetspendling och utformningen av social- och hälsoservice, vilket påverkar personalens möjligheter till en effektiv medverkan i produktionen. En särskild vikt bör läggas vid åtgärder för att skapa lika arbetsvillkor för både kvinnor och män.

Avsikten är att strategiprogrammet bland annat ska leda till uppdrag till myndigheter att svara för genomförande av föreslagna åtgärder. I dessa uppdrag avses jämställdhetsperspektivet att ytterligare beaktas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.