Till innehåll på sidan

Genterapi för att bota sällsynta genetiska sjukdomar

Skriftlig fråga 2019/20:897 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-05
Överlämnad
2020-02-06
Anmäld
2020-02-07
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

De första läkemedlen som baseras på genterapi, där patientens genom ändras på något sätt, är på väg att kunna användas kliniskt i Sverige. Kliniska fas 3-studier kommer snart att ansökas om. Sedan saknas endast marknadsgodkännande. Befintliga studieresultat är lovande.

Tidigare har genterapiläkemedel för behandling av näthinnan godkänts. Först ut för genterapi av hela kroppens celler är läkemedel som potentiellt kommer att kunna bota patienter med sjukdomen Duchennes muskeldystrofi. Det är en grym sjukdom som drabbar barn. Musklerna blir successivt allt svagare tills den drabbade dör. Under tiden orsakar sjukdomen stort lidande. Det finns ännu ingen botande behandling, och även om det finns lindrande behandling som också fördröjer sjukdomsförloppet är prognosen dålig för dem som drabbats. De nya teknikerna erbjuder hopp för dem som drabbats av sällsynta genetiska sjukdomar.

Med tanke på att metoden genterapi är förhållandevis ny, åtminstone för allmänheten, kan det komma att skapas opinion mot användningen. Det kan om det vill sig illa leda till spridning av felaktiga fakta och mytbildning, en situation som kan vara svår att vända när det väl har hänt. Därför är det viktigt att informera allmänheten och att uppmuntra till diskussion. Annars kan användningen av läkemedel baserade på genterapi stanna upp i onödan, med mycket lidande för de drabbade som följd. Lagstiftning och vårdsektorns rutiner kan också behöva en översyn för att det ska fungera smidigt med de nya verktygen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka förberedelser kommer ministern och regeringen att göra för att underlätta användningen av och motverka onödig fördröjning av läkemedel baserade på genterapi när sådana har godkänts?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:897 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

00608/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:897 av Staffan Eklöf (SD)
Genterapi för att bota sällsynta genetiska sjukdomar

Staffan Eklöf har frågat mig vilka förberedelser jag och regeringen kommer att göra för att underlätta användningen av och motverka onödig fördröjning av läkemedel baserade på genterapi när sådana har godkänts.

Förändringarna sker allt snabbare på det medicinska området och de senaste åren har stora genombrott ägt rum. Vissa nya s.k. avancerade terapier, såsom gen- och cellterapier, är potentiellt botande och kan komma att användas för patientgrupper som idag behöver behandling livet ut eller som helt saknar behandling.

Regionerna har det slutgiltiga ansvaret för införande av läkemedel. Genom nationellt ordnat införande samverkar alla Sveriges regioner för att uppnå en jämlik, kostnadseffektiv och ändamålsenlig användning av nya läkemedel över hela landet. Staten stöder regionerna i det arbetet, bland annat genom att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) gör hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel och medicinteknik.

När det gäller införandet av de nya gen- och cellterapierna finns vissa utmaningar, bland annat för finansierings- och prissättningssystemen. Dessa behandlingar kommer ofta ha en betydligt högre engångskostnad per patient än traditionella behandlingar. Det finns dessutom i nuläget betydande osäkerhet kopplad till långtidseffekterna av dessa läkemedel, varför det finns ett behov av uppföljning av läkemedlen i klinisk vardag.

Mot denna bakgrund har regeringen gett TLV i uppdrag att bland annat utreda hur betalningsmodeller för gen- och cellterapier kan utvecklas för att hantera de stora behandlingskostnader och de osäkerheter som är kopplade till bland annat långtidseffekterna av dessa läkemedel. Uppdraget ska redovisas senast den 1 maj 2021.

I takt med att avancerade terapier införs i hälso- och sjukvården blir Sveriges arbete med life science allt viktigare. I december 2019 presenterade regeringen en nationell life science-strategi. I strategin slås bland annat fast att Sverige ska ha en effektiv process för implementering av nya terapier. Inom ramen för en satsning från regeringen etablerades redan 2018 ett centrum för avancerade terapier, CAMP. CAMP fokuserar på den vetenskap, teknik och infrastruktur som krävs för att implementera avancerade terapier i Sverige, däribland läkemedel baserade på genterapi.

Sverige ska ta tillvara medicinens nya upptäckter och erbjuda medborgarna behandling på ett jämlikt vis.

Stockholm den 11 februari 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.