Genomförandegruppen för pensionsreformen

Skriftlig fråga 2003/04:433 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-10
Anmäld
2003-12-10
Besvarad
2003-12-17
Svar anmält
2003-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga 2003/04:433

av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Berit Andnor om Genomförandegruppen för pensionsreformen

För genomförandet av pensionsreformen tillsattes inom Socialdepartementet en arbetsgrupp med företrädare för de fem partier som ställt sig bakom överenskommelsen, det vill säga Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Den så kallade Genomförandegruppens uppdrag var "att medverka i det fortsatta beredningsarbetet och att vårda överenskommelsen".

Med tanke på att det nya pensionssystemet nu fullt ut har trätt i kraft måste Genomförandegruppens uppdrag sägas vara genomfört. Det är enligt min mening hög tid att alla riksdagens sju partier tillåts att fullt ut ta ansvar för pensionsfrågorna som det också åligger riksdagen. Med tanke på att Genomförandegruppen liksom Pensionsarbetsgruppen valt att arbeta bakom lyckta dörrar finns det givna begränsningar i riksdagens möjligheter att få den insyn i Genomförandegruppens arbete som är nödvändig för att ta ett sådant ansvar för pensionssystemet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Berit Andnor:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att riksdagens samtliga sju partier ska ges nödvändig information om vad som kvarstår av Genomförandegruppens uppdrag och ge riksdagens samtliga sju partier insyn i dess arbete?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:433 besvarad av

den 17 december

Svar på fråga 2003/04:433 om Genomförandegruppen för pensionsreformen

Statsrådet Berit Andnor

Ulla Hoffman har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att riksdagen ska få nödvändig information om Genomförandegruppens arbete och ta det fulla ansvaret för pensionsfrågorna.

Genomförandegruppen tillsattes för att hantera genomförandet av pensionsreformen. Av naturliga skäl ingår i Genomförandegruppen representanter för de fem partier som står bakom pensionsreformen. Jag vill dock påpeka att Genomförandegruppen inte beslutar om förändringar. Gruppens arbete är att ta fram underlag i linje med pensionsöverenskommelsen och finna lösningar som partierna kan stå bakom. Förslag till riksdagen lämnas som i andra ärenden av regeringen i propositioner. För besluten har sedan riksdagen det fulla ansvaret.

Beredningsmässigt kan Genomförandegruppens arbete jämföras med partiöverskridande arbete inom andra områden där det kan finnas överenskommelser mellan flera partier som till exempel skatter, budget och försvar. Beredningsarbetet vad gäller pensioner har varit mycket omfattande och utdraget i tid och har därför krävt en mer strukturerad organisation än vanligt för en sådan beredning.

Jag delar Ulla Hoffmanns uppfattning att löpande pensionsfrågor inte ska hanteras av en särskild grupp och att Genomförandegruppen därför bör avvecklas så snart reformen är genomförd. I och med den stora omläggningen vid senaste årsskiftet kan pensionsreformen också sägas vara genomförd. Det finns dock några återstående frågor inom pensionsöverenskommelsen som ännu inte fått sin lösning. Det gäller avgiftsväxlingen, efterlevandeskyddet inom premiepensionssystemet, det slutliga överföringsbeloppets storlek samt hur överskott i fördelningssystemet ska hanteras. Det är dessa frågor Genomförandegruppen nu hanterar. När de har fått sin lösning har gruppen också slutfört sin uppgift och därmed kan Genomförandegruppen också avvecklas. Detta ligger också helt i linje med det regeringsbeslut som togs i samband med inrättandet av Genomförandegruppen. I det regeringsbeslutet står det att "Genomförandegruppen skall avsluta sitt arbete i samband med framläggandet av den eller de propositioner som reglerar pensionsreformen".

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.