genomförande av EG-direktiv om mönsterskydd

Skriftlig fråga 2001/02:217 av Arvidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-15
Anmäld
2001-11-20
Besvarad
2001-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga 2001/02:217

av Eva Arvidsson (s) till justitieminister Thomas Bodström om genomförande av EG-direktiv om mönsterskydd

EG-direktivet om mönsterskydd (98/71/EG) skulle ha varit genomfört av EU:s medlemsstater senast den 28 oktober 2001.

Enligt direktivet ska de som söker eller innehar mönsterskydd vara tillförsäkrade rättigheter som delvis går längre än vad den gällande svenska mönsterlagstiftningen medger. EG-direktivet möjliggör en skyddstid upp till 25 år. Enligt den svenska mönsterlagen är tiden maximerad till 15 år.

Dröjsmålet med genomförandet har medfört att ett tillstånd av rättsosäkerhet nu råder. En mönsterrättsinnehavare, vars 15-åriga skyddstid löper ut efter den 27 oktober kan komma att behöva vänta på ett domstolsavgörande för att få visshet om huruvida en ytterligare tidsförlängning kan ges, i enlighet med direktivet. Patent- och registreringsverket kan tvingas att tills vidare tillämpa lagbestämmelser som är i konflikt med EG-rätten.

Vilka åtgärder tänker justitieministern vidta för att minimera effekterna av den nu rådande rättsosäkerheten?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:217 besvarad av

den 22 november

Svar på fråga 2001/02:217 om genomförande av EG-direktiv om mönsterskydd

Justitieminister Thomas Bodström

Eva Arvidsson har, med anledning av att Europaparlamentets och rådets direktiv 98/71/EG om mönsterskydd inte är genomfört, frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att minimera effekterna av den nu rådande rättsosäkerheten.

För närvarande pågår arbete inom departementet med att utarbeta en lagrådsremiss med förslag till de ändringar som behövs för att genomföra direktivet. Enligt gällande planering ska en proposition överlämnas till riksdagen i mars 2002 och de nya reglerna bör därmed kunna träda i kraft den 1 juli samma år.

Det är riktigt att direktivet redan skulle ha varit genomfört. Det är en självklar utgångspunkt för mig att rättsläget ska klargöras när det gäller ansökningar ingivna till Patent- och registreringsverket efter den dag då direktivet skulle ha varit genomfört men innan den nya lagstiftningen hunnit träda i kraft. För närvarande överväger vi om de nya reglerna kan göras tillämpliga på ansökningar ingivna till Patent- och registreringsverket efter nämnda dag. Eftersom beredning pågår inom Regeringskansliet kan jag emellertid inte nu uttala mig närmare om detaljerna i det kommande lagförslaget.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.