Gaza

Skriftlig fråga 2008/09:462 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-07
Anmäld
2009-01-13
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga

2008/09:462 Gaza

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Våldet, bristen på service och den söndertrasade infrastrukturen har slagit särskilt hårt mot kvinnor. Undernäring ökade då kvinnor ofta avstod från mat till förmån för barnen. Den palestinska statistiska centralbyrån har publicerat rapporter som visade på en tydlig ökning av sexuellt våld mot kvinnor sedan den ekonomiska bojkotten av Hamasregeringen infördes i början av 2006. Och nu pågår Israels krig som främst drabbar kvinnor och barn. Okänsligheten för civila är påtaglig. Vi ser en katastrof i flera dimensioner och med långtgående konsekvenser för civila, kvinnor och barn. Som ett redskap bör resolutionerna 1326 och 1820 genast föras in i fredsansträngningarna.

Min fråga till utrikesministern är på vilket sätt han ser till att resolutionerna 1325 och 1820 ingår i Sveriges och EU:s fredsansträngningar för Gazas befolkning.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:462 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 januari

Svar på fråga

2008/09:462 Gaza

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig på vilket sätt jag avser se till att FN:s säkerhetsrådsresolutioner 1325 och 1820 ingår i Sveriges och EU:s fredsansträngningar för Gazas befolkning.

Jag delar frågeställarens starka oro för den civila befolkningen i Gaza. Den humanitära situationen i Gaza är katastrofal. Den internationella humanitära rätten måste respekteras av bägge parter i konflikten, framför allt avseende skydd av civila och skyldigheten att tillåta humanitärt bistånd, något som Sverige framför både bilateralt och genom multilaterala forum. Det är angeläget att uppmärksamma kvinnor som en särskilt utsatt grupp i konfliktfyllda situationer men också som aktör i nödvändiga försoningsprocesser. Regeringen fäster stor vikt vid genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolutioner 1325 och 1820 som en fundamental byggsten för att långsiktigt stärka kvinnors roll i samhället och i förlängningen för hållbar fred och stabilitet.

Sverige har ett betydande utvecklingssamarbete i Västbanken och Gaza samt ger ett omfattande humanitärt stöd till palestinierna. Jämställdhet och kvinnors roll i utveckling tillhör regeringens tematiska prioriteringar inom utvecklingssamarbetet. Som framgår av samarbetsstrategin för Västbanken och Gaza ska utvecklingssamarbetet präglas av resolution 1325. Skydd för kvinnor samt kvinnors deltagande i samtliga samarbetsområden ska särskilt betonas. Sverige har också en allmän inriktning att i det humanitära biståndet verka för implementering av resolutionerna 1325 och 1820. När stridigheterna nu upphört måste det göras en snabb bedömning av dels den humanitära situationen och dels av återuppbyggnadsbehovet. Sverige är berett att på kort varsel medverka i detta arbete.

Sverige är en del i ett aktivt europeiskt fredsarbete som syftar till ett slut på konflikten i Gaza och en återupptagen fredsprocess i Mellanöstern. En hållbar lösning av konflikten måste baseras på ett hävande av Gazas ekonomiska isolering i förening med ett stopp för raketbeskjutning av Israel och bestämda åtgärder för att förhindra smuggling av vapen till Gaza. De aspekter som lyfts fram i säkerhetsrådsresolutionerna 1325 och 1820 måste också uppmärksammas i det långsiktiga arbetet för fred i Mellanöstern.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.