Gårdsförsäljning

Skriftlig fråga 2016/17:763 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-31
Överlämnad
2017-01-31
Anmäld
2017-02-01
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08
Besvarad
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Om näringslivet ska fungera i hela landet måste vi ta vara på de förutsättningar som finns för ny produktion och nya jobb.

Sverige är i dag det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Intresset för att starta mikrobryggerier och vinodlingar är stort, och detta är en viktig näringsgren som finns överallt i Europa och på dess landsbygd.

Det är en viktig turismgren och kan skapa nya jobb i Sverige.

Ett av regeringens främsta argument mot försäljning är att det inte är förenligt med det svenska Systembolagets monopol och att EU i så fall skulle tvinga Sverige att släppa marknaden fri.

Detta har dock visat sig inte vara sant då en skriftlig förfrågan från EU-parlamentariker Christofer Fjellner till kommissionen visade att det inte skulle hota Systembolagets monopol. För att inte rubba Systembolagets ställning har ett förslag presenterats om att göra gårdar som säljer alkoholhaltiga drycker till ombud för Systembolaget. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Är ministern och regeringen beredda att ompröva sin hållning och därmed göra gårdsförsäljningen möjlig genom att dessa gårdar omvandlas till ombud för Systembolaget? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:763 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/00637/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:763 av Sten Bergheden (M) Gårdsförsäljning

Sten Bergheden har frågat närings- och innovationsministern om han och regeringen är beredd att ompröva sin hållning och därmed göra gårdsförsäljning möjlig genom att dessa gårdar omvandlas till ombud för Systembolaget.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det finns i dag ett stort intresse för det hantverksmässiga och småskaliga. Denna utveckling slår även igenom för de lokala och småskaliga drycker som Systembolaget säljer. För att möta det ökade intresset har Systembolaget utvecklat nya tillvägagångssätt för hantering av lokala och småskaliga artiklar i syfte att öka tillgänglighet, produktinformation och kvalitetskontroll. Även antalet leverantörer har ökat och första halvåret 2016 hade Systembolaget drygt 200 leverantörer som levererat till Systembolagets lokala och småskaliga sortiment.

Sten Berghedens fråga handlar om att låta lokala och småskaliga alkoholproducenter såsom mikrobryggerier och vinodlingar omvandlas till ombud för Systembolaget för att på det sättet göra gårdsförsäljning möjligt.

Så vitt jag kan se har en lokal och småskalig alkoholproducent inget att vinna på en sådan ordning då ombudens uppgift är att ta emot beställningar från konsumenter för att sedan vidarebefordra beställningarna till Systembolaget, som i sin tur skickar beställda varor till ombuden för utlämning till konsumenterna. Konsumenten kan även beställa varorna direkt hos Systembolaget och hämta ut dessa hos närmaste ombud. Ombuden får således endast förvara alkoholdrycker som konsumenter tidigare beställt. Om ett ombud skulle tillåtas lagerhålla varor för direktförsäljning blir det i stället detaljhandel till konsument, vilket är i strid mot detaljhandelsmonopolet.

Så svaret är att en sådan omprövning som Sten Bergheden efterfrågar inte är aktuell.

Stockholm den 8 februari 2017

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.