Gårdsförsäljning av vin

Skriftlig fråga 2008/09:499 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-20
Anmäld
2009-01-21
Besvarad
2009-01-28
Svar anmält
2009-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 januari

Fråga

2008/09:499 Gårdsförsäljning av vin

av Christer Nylander (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Öppna gränser och en ny alkoholkultur har det senaste decenniet på gott och ont visat att svensk alkohollagstiftning behöver ses över. Det är därför bra att en särskild alkoholutredning nu ser över lagstiftningen.

Ett exempel på den nya situationen är att grossistföretag i utlandet tar upp beställning på vin från svenska kunder via Internet och skickar varorna hem till kunden. Runt om i Sverige har det nu växt upp små lokala vinföretag. Dessa lokala företag kan däremot inte sälja direkt till svensk kund. En rundvandring på en svensk vingård kan inte avslutas med att man köper en flaska lokalproducerat vin med sig hem.

Sverige är inte det enda EU-land som har alkoholmonopol, men det är bara i Sverige som gårdsförsäljning inte är tillåtet.

Vilka initiativ avser socialministern att ta för att göra det möjligt för svenska vinproducenter att sälja sitt vin till svenska kunder?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:499 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 28 januari

Svar på fråga

2008/09:499 Gårdsförsäljning av vin

Statsrådet Maria Larsson

Christer Nylander har frågat socialministern vilka initiativ han avser att ta för att göra det möjligt för svenska vinproducenter att sälja sitt vin till svenska kunder. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Vad gäller svenska vinproducenters möjligheter att sälja sitt vin till svenska kunder är det sedan den 1 juni 2008 möjligt för leverantörer av lokalt producerade produkter, som ingår i Systembolagets beställningssortiment, att efter ansökan hos Systembolaget lagerföra produkten i den lokala systembolagsbutiken.

Som frågeställaren också påpekar har regeringen tillsatt en särskild utredare som ska göra en översyn av alkohollagen. Utgångspunkten för den översyn som görs är en restriktiv alkoholpolitik till skydd för folkhälsan. Utredaren ska, bland annat, analysera och utreda vilka konsekvenserna blir av en lagändring som innebär att tillverkare av spritdrycker, vin och starköl tillåts att på tillverkningsstället sälja egenproducerade drycker till konsumenter. Utredaren ska särskilt beakta konsekvenserna för det svenska detaljhandelsmonopolet för dessa drycker, inte minst med iakttagande av EG-rätten och vad som därvid gäller för statliga handelsmonopol samt för totalkonsumtionen av alkohol och en restriktiv alkoholpolitik i övrigt på kort och lång sikt. Om inga negativa konsekvenser vad gäller restriktiv alkoholpolitik med målet dels att minska den totala alkoholkonsumtionen, dels att motverka skadligt dryckesbeteende föreligger och det bedöms vara förenligt med EG-rätten, ska utredaren föreslå nödvändiga författningsändringar. Utredningen beräknas avsluta sitt arbete den 28 februari 2009.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.