Gårdsförsäljning av alkohol

Skriftlig fråga 2018/19:39 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-25
Överlämnad
2019-01-28
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under förra mandatperioden riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen att försäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas under så kallad gårdsförsäljning. Regeringen har nu även aviserat att en utredning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras och att denna tillsätts under 2020.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Mot vilken bakgrund kommer inte utredningen till stånd tidigare, och när avser ministern att återkomma till riksdagen med ett lagförslag gällande gårdsförsäljning? 

Svar på skriftlig fråga 2018/19:39 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2018/19:39 av Betty Malmberg (M)
Gårdsförsäljning av alkohol

Betty Malmberg har frågat mig mot vilken bakgrund utredningen om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker inte kommer till stånd tidigare, och när jag avser att återkomma till riksdagen med ett lagförslag gällande gårdsförsäljning.

Under de senaste decennierna har den svenska produktionen av alkoholdrycker utvecklats i snabb takt och konsumenternas intresse för närproducerade alkoholdrycker i mindre upplagor är stort. Detta är en utveckling som visar på innovationskraft och småföretagaranda på den svenska landsbygden. Många arbetstillfällen med koppling till och inom livsmedelsproduktionen, inklusive produktionen av alkoholdrycker, är lokaliserade till landsbygden. Regeringen driver en aktiv näringslivspolitik och arbetar aktivt med att förbättra för företagen på landsbygden. Regeringen jobbar också aktivt med att genomföra livsmedelsstrategins mål att främja och öka svensk livsmedelsproduktion, däribland drycker.

Den svenska alkoholpolitikens övergripande mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar i befolkningen. En ansvarsfull alkoholpolitik ska utgå från samhällets och medborgarnas bästa.

Regeringen avser att 2020 tillsätta en statlig utredning med uppgift att föreslå hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker i begränsad utsträckning kan ske utan att Systembolagets detaljhandelsmonopol riskeras. Skyddet för folkhälsan är detaljhandelsmonopolets huvudsakliga motivering.

Stockholm den 6 februari 2019

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.